Agrártőzsde formálódik Afrikában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 23. 11:04

Mezőgazdasági termékek exportközpontjának kialakításába, s ehhez kapcsolódóan agrártermékek árutőzsdéjének szervezésébe kezdett egy startup Nigériában – írja a Világgazdaság Online. A tervek szerint 2018-ra elkészülő létesítmény feldolgozóüzemeket, raktárakat egyaránt magában foglal majd.

A kezdeményezés a nigériai kormány mezőgazdaság-fejlesztésre irányuló erőfeszítéseire építve indul el, amellyel az ország olajtól való függését is mérsékelni szeretnék. A létesítmény Benintől délre, Nigéria kereskedelmi központjától, Lagostól 300 kilométerre helyezkedik majd el, a helyi kakaó-, pálmaolaj-, gumi- és manióka-termelőterületek közelében – idézte a Bloomberg Pat Utomi, az Integrated Produce City Ltd. vezetőjének nyilatkozatát. „A nagykereskedelmi piac koncepciója az, hogy lehetővé tegyük a gazdálkodók számára teljes termelésük helyben értékesítését. Ma a termés 80 százaléka nem is kerül ki a piacra” – mondta Utomi.


Nigéria Afrika legnagyobb olajtermelő országa, a külföldi bevételek 90 százalékát és az államháztartás bevételeinek kétharmadát az olaj adja. Az olajár esése keményen sújtotta az országot. Az elmúlt években számottevően emelték a mezőgazdasági beruházásokat az export növelése és az élelmiszer-behozatal csökkentése érdekében.

Az Integrated Produce City 100 hektáros területén hűtőtárolókat, valamint feldolgozóüzemeket építenek 2018 végéig. Az exportra szánt termékek központját alakítják ki, ahol a szükséges szolgáltatásokhoz hozzáférnek majd a termelők, s nem kényszerülnek arra, hogy árujukat ügynökökön keresztül értékesítsék.

A beruházás a tervek szerint 135 millió dollárból valósítható meg, ennek jelenleg 20 százalékával rendelkeznek. A finanszírozásról dél-afrikai, kínai és ausztráliai hitelezőkkel tárgyalnak. Az Integrated Produce City hétfőn írt alá megállapodást a KPMG LLP nigériai egységével, hogy segítsen egy nagyobb tőkeemelésben – nyilatkozta a cég szóvivője, Vitus Akudinobi a Bloombergnek.

A központra épülő árutőzsdén kakaóval, pálmaolajjal, kesudióval és gumival kereskednének, de a forgalmazott termékek közé tartozhatnak egyebek mellett friss gyümölcsök és zöldségek, gabonafélék és gumók, mint például a manióka is.

A gyártók közül elsősorban az édesipari szereplőket, egyebek mellett a csokoládégyárakat próbálják a térségbe csábítani. Ennek az elképzelésnek az alapját megteremti Nigéria értékláncban betöltött szerepe: az ország Afrika negyedik legnagyobb kakaótermelője és a hetedik világszerte. A kakaó mellett tavaly az utolsó negyedévben a legfontosabb exportált termék a szezámmag, a fagyasztott garnélarák, a szójabab, a kesudió és a nyers pálmamag volt. (vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink