Elegendő élelmiszer áll az ország rendelkezésére
Megfelelő mennyiségű hazai élelmiszer áll rendelkezésre Magyarországon, így a magyar ellátás biztonságban van a koronavírus-járvány ideje alatt is – közölte Nagy István agrárminiszter az MTI érdeklődésére.
A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar sokszorosan többet termel, mint amennyit el tud az ország fogyasztani. Tekintettel arra, hogy nincs élelmiszerhiány, így általános árnövekedés sem indokolt.
Elmondta, hogy nem okoz gondot, de az árufeltöltés időigényessége miatt átmeneti készlethiányt idézhet elő, hogy a lakosság a járvány hírére készletezéssel reagál. Egyes tartósított termékek megrendeléseinél már 15-30 százalékos növekedés látható, de előfordul 50 százalékos is. Mint mondta, az esetleges készlethiány az augusztusig betárolt termékek előrehozott értékesítésével áthidalható.
Elmondta, hogy az UHT (ultrapasztőrözött) tejek iránt nőtt meg ugrásszerűen a kereslet, de ez egy hét alatt lecsengett, a gyártók pedig ki tudták elégíteni az igényeket.
A járványügyi intézkedések miatt a fogyasztási szokások átalakulnak, a vendéglátóipari egységek korlátozottan működnek, a munkavállalók és a gyerekek is többször esznek otthon.
Nagy István elmondta, hogy a termelés jelentős része hazai alapanyagra épül, így amíg a mezőgazdaságban nem jelentkeznek problémák, e téren jelentős veszély nem várható. Megjegyezte, hogy jellemzően segédanyagok, például csomagolóanyagok érkeznek Kínából, ezek hiánya hamarosan érezhető lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >AM: a kormány újabb forrásokat biztosít az agrárium fenntarthatóságának növelésére
A szakmai szervezetek és kutatási hálózatok munkája elengedhetetlenül fontos a…
Tovább olvasom >Az RSZKF vírus miatt változatlanul szigorú előírások és intézkedések vannak érvényben
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy továbbra…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >Az Innovációk napján átadtuk az „Inno d’Or – Év innovációja 2025” díjakat
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Trade magazin által életre…
Tovább olvasom >