Agrárkamara: sikerrel lábalt ki a koronavírus-járvány okozta nehézségekből a hazai gombaszektor
Más mezőgazdasági ágazatokhoz hasonlóan a gombaszektort is kihívás elé állította a koronavírus-járvány, amelyből azonban sikerrel lábalt ki az ágazat; az egészségesebb étrend előtérbe kerülésével pedig megnőtt a kereslet a gomba iránt a hazai piacon is – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképéből, amit hétfőn juttattak el az MTI-nek.
Azt írták, míg 2020-ban az éves gombafogyasztás Magyarországon fejenként egy kilogramm volt, a járvány alatt és után ez a mennyiség 1,5-1,6 kilogrammra emelkedett. Ez azonban még így is elmarad a 3 kilogrammos európai és a 4 kilogrammos brit átlagtól.
A magyarországi gombatermés átlagosan 22-23 ezer tonna körül alakul évente
A közlemény szerint termelés 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, 2-3 százalékát pedig a különlegesebb fajták adják. A legnagyobb termesztő terület a közép-magyarországi régióban, ezen belül Budapesten és a főváros környékén összpontosul. Az országban termesztett csiperkegombának 45 százalékát ebben a régióban termesztik. A laskagomba kiemelt termesztő körzetei között pedig Kecskemét és környéke, a Duna-Tisza köze, Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye szerepel.
Az országban megtermelt csiperkegomba mintegy 60 százalékát exportálják
A kivitel csaknem 75 százalékát friss gombaként szállítják a külpiacokra: Ausztria, Szlovénia Szlovákia, Románia irányába, a fennmaradó 25 százalék konzerv formájában jut el Olaszországba és Ausztriába. Laskagomba frissen főként a hazai, valamint a német, román piacra kerül. A gomba intenzíven termeszthető, egy négyzetméter felületen akár 250-300 kilogramm gombát lehet előállítani. Ekkora mennyiség eléréséhez azonban komoly beruházásokra van szükség, egyebek mellett biztosítani kell a megfelelő klimatikus viszonyokat. A kamara és a szakmaközi szervezet közleménye szerint a gomba igazi szuperélelmiszer, mert fehérjében gazdag, miközben alacsony az energiatartalma, magas a víz- és élelmirost-tartalma, ráadásul kiemelkedően magas D-vitamin tartalommal bír. A vásárlásnál elsődleges szempont a frissesség, a friss gomba kellemes illatú, roppantható, a kalapszéle ép. A gomba szobahőmérsékleten nagyon gyorsan veszít minőségéből, ezért vásárlás után mihamarabb fel kell dolgozni, vagy hűtőbe kell tenni, így 2-3 napig eltartható – olvasható a NAK és a FruitVeB körképében.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság meghosszabbítja a mezőgazdasági és halászati termelők állami támogatására vonatkozó engedélyt
Az Európai Bizottság hat hónappal meghosszabbítja azokat az ideiglenes intézkedéseket,…
Tovább olvasom >Új eszközök és szankciók segítik a termelőket a felvásárlókkal szemben
Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések…
Tovább olvasom >A friss spenót külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2023-ban
Magyarországon a spenót az egyik legkorábbi szabadföldi zöldségféle. A KSH…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,2, az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal emelkedett
Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6…
Tovább olvasom >Jelentős emelkedés a kiskereskedelemben – ágazati kitekintő
Márciusban jelentősen, 2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >NGM: egyre dinamikusabb a fogyasztás helyreállása, márciusban 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ezzel már három egymást követő hónapban nőtt a fogyasztás
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >