A belföldi sertéshús 95 százalékos kiskereskedelmi arányát tartja kívánatosnak az Agrárkamara

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 09. 07. 11:35

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) követendő példának és mind az élelmiszerlánc szereplői, mind a fogyasztók számára előnyösnek tartaná, ha Magyarországon csak magyar előállítású friss sertéshúst árulnának – jelezte keddi közleményében a szervezet.

 

A magyar sertéshús mellett áll ki a NAK

A NAK példamutatónak tartja Penny Marketet is magába foglaló második legnagyobb német élelmiszerkiskereskedelmi lánc, a REWE cégcsoport bejelentését, miszerint németországi üzleteiben 2022 nyaráig 95 százalékra növelné a teljes mértékben német eredetű friss sertéshús arányát, valamint emelné az állattenyésztőknek fizetendő garantált minimum beszerzési árat.

A kamara felhívja a Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházláncok figyelmét, hogy kövessék ezt a példát, és friss sertéshús kínálatukat akár teljes mértékben a Magyarországon hizlalt és levágott sertések húsára alapozzák.

A REWE-csoport 2022 nyaráig oly módon kívánja átalakítani a konvencionális gazdálkodásból származó friss sertéshús kínálatát, hogy annak 95 százaléka német eredetű legyen: a malacok fialtatásától kezdve a felnevelésükön, a hizlaláson, a vágáson át egészen a feldolgozásig minden folyamatnak Németországban kell megtörténnie.

A cégcsoport már 2020 végén is tett egy hasonló bejelentést, akkor a sertéstartóknak az afrikai sertéspestis okozta exportválság előtti felvásárlási árakat garantálta. Iparági értesülések szerint a konszern 2021 szeptemberétől ezt a többletkifizetést még egy alkalommal megemelné.

A Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházláncok hasonló lépése nemcsak a magyar sertéságazatot erősítené, de a hazai szigorú állategészségügyi és higiéniai szabályozások és hatósági ellenőrzések révén a fogyasztók számára nagyobb biztonságot, a kiemelkedően jó minőségű hazai gabonára alapozott takarmányozás folytán magasabb minőséget is garantálna – írta keddi közleményében a NAK. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink