Agrárkamara: a mezőgazdaságban egységes térséggé válhat a Kárpát-medence

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 16. 11:35

Egyre inkább egységes gazdasági térséggé kell válnia a mezőgazdaságban is a Kárpát-medencének – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pénteken Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának kétnapos ülését követő sajtótájékoztatón.

gyumolcs-zoldseg

A kétnapos eseményen 19 magyarországi és határon túli gazdaszervezet képviselője vett részt. A 42 résztvevőből 35-en 17 határon túli szervezetet képviseltek.

A NAK elnöke felhívta a figyelmet a gazdasági kapcsolatok erősítésének fontosságára. Példaként hozta, hogy az agrárkereskedelemben Németország után Románia Magyarország legjelentősebb partnere, amihez a gazdakapcsolatok is hozzájárultak.

Győrffy Balázs felhívta a figyelmet: új módosították a NAK alapszabályát, hogy a határon túli gazdaszervezetek pártoló tagként bekapcsolódhassanak a kamara tevékenyégébe. Az egyeztető fórum célja, hogy elősegítse a kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek kapcsolattartását, tevékenységük összehangolását, a közösségi képviselet ellátását.

Mindezek hatékony megvalósításának előmozdítására a NAK honlapján egy elérhetőséget biztosító linket kap a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. Szeretnék megkönnyíteni a határon túli magyar gazdáknak a magyarországi vásárokon, árubemutatókon való részvételt is – mondta a NAK elnöke.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hozzátette: a fórumon jelenlévő gazdaszervezetek képviselői úgy döntöttek, hogy 2015-től megrendezik a kárpát-medencei aratóversenyt és -napot az összetartozás jegyében. Az első ilyen közös eseményre várhatóan a történelmi Magyarország középpontjának számító Szarvason kerül majd sor. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink