Agrár-rezsicsökkentést hirdet a Hangya

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 24. 09:06

A magyar agrártermelők országosan együttes fellépésével a termelési ráfordítások csökkentését tűzte zászlajára a Hangya Szövetkezeti Együttműködés. Számításuk szerint a termelők átlagosan 10 százalékkal mérsékelhetnék költségeiket a kollektív fellépés által.

hangya_opt

Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke elmondta: a magyar agrártermelők piaci érdekérvényesítő képessége erőteljesen lecsökkent, amelynek oka, hogy a tulajdonváltással párhuzamosan nem alakult ki az új tulajdonosi szerkezetnek megfelelő nemzeti érdekvédelmi szerveződés.

Emiatt az elmúlt 23 évben drasztikusan csökkent a mezőgazdaság bruttó termékkibocsátása, a szervezetlenségből adódó alkupozíció hiánya miatt a hazai agrárszereplők hatékonysága és versenyképessége elmarad a legfontosabb versenytársakétól. Ezek sorában az elnök a mezőgazdaságban jelentékeny kelet-európai államok mellett több nyugati uniós országot is megemlített.

– A hazai agrártermelők részesedése a termékpályákon képződő profitból elfogadhatatlanul alacsony, ám kockázatvállalása aránytalanul magas a fontos versenytársakéhoz, illetve a termékpálya többi szereplőjéhez képest – értékelt.

Az „agrár-rezsicsökkentés” célja, hogy a magyar gazdálkodók érdekei méretkülönbségtől függetlenül érvényesüljenek a globális piaci viszonyok között. Az eszközök sorában közös beszerzésekkel érnék el, hogy minden termelő a legkedvezőbb piaci árakon jusson hozzá a szükséges input-anyagokhoz, szolgáltatásokhoz. Továbbá közös értékesítéssel jutnának közelebb ahhoz, hogy a legkedvezőbb piaci árakon lehessen eladni az előállított terményt, terméket, élő állatot, minimális további személyes termelői ráfordítással. Az együttműködés során az értékesítési lánc rövidül – a termelők direkt beszállítók lehetnek, így törekedni fognak az árak csökkentésére.

Az elnök kifejtette, hogy az áprilisban alapított Hangya-Coop Mezőgazdasági Holding Szövetkezet már a nyár folyamán részt vehet a gabonaértékesítésben. Emellett a Coop áruházlánc üzleteinek zöldség -gyümölcs ellátását is közösen bonyolítanák az együttműködő termelői értékesítő szervezetekkel (TÉSZ). Elmondása szerint a partnerséget más üzlethálózatokra is kiterjesztenék.

Kapcsolódó cikkeink