Aggódnak a magyar méztermelők

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 29. 11:59

A mézek értékesítése mellett a méhek fő feladata a biodiverzitás fenntartása és az ökoszisztéma támogatása. A miniszter hangsúlyozta, hogy a méhek nélkülözhetetlenek a természetes környezetünk és mezőgazdaságunk egészségének megőrzésében – emelte ki Nagy István agrárminiszter  az Őszi Vásár és Nektária Mézfesztiválon.

Sok az olcsó külföldi műméz

Az agrárminiszter beszélt az Európai Uniót érintő mézimportfüggőségről, ami a minőségi, de drágább méz helyett olcsó műméz és ukrán méz áradatát hozza magával. A megoldás egy új szabályozás lehet, amely szerint a címkéken a származási ország mellett a méz összetételét is fel kell tüntetni. Ez növelheti a fogyasztók bizalmát és lehetővé teheti a minőségi méz könnyebb azonosítását.

Az értékesítési problémákra válaszul a méhészeti termelők és érdekképviseleti szervek közösen felismerték, hogy a termelői együttműködés és alternatív méhészeti termékek, amelyek gazdagítják a gasztronómiai kínálatot, segíthetnek a mézágazat fejlődésében. Ezenkívül a közös mézkiszerelés, csomagolás és forgalmazás lehetőségének megteremtése is célkitűzés.

A jövőben az ágazat számára kulcsfontosságú feladat lesz a méhrajok exportképességének elősegítése és fokozása, mivel az egész világ szembesül a méhpopulációk csökkenésének veszélyével. A méhek létfontosságúak az ökoszisztéma fenntartásában, és az ágazatnak fontos szerepe van ebben a küzdelemben.

Kapcsolódó cikkeink