Aggódnak a magyar borászok
A 2023-as év extrém hőhulláma komoly kihívások elé állította a magyar borászokat, ami miatt az ország bizonyos területein a szüretet már augusztus elején meg kellett kezdeni. A klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetők a hazai borvidékeken, különösen veszélyeztetve a fehérborok előállítását.
A Balatonlellén tevékenykedő Kerek László, aki már 35 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, arról számolt be, hogy soha nem tapasztalt ilyen korai szüretet. Az idei évben a szüretet legalább egy hónappal előbb kezdték meg, aminek oka az éghajlatváltozás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint 1901 óta az idei július volt a legmelegebb hónap Magyarországon – írja a Pénzcentrum friss cikkében.
Szabó Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem éghajlatkutatója szerint a bortermelő régiókban 25%-kal nőtt a termesztési foknapok száma, ami azt jelzi, hogy a szőlőt több hőség éri az érési időszakban. Ez a tendencia hosszú távon megnehezítheti a fehérborok előállítását Magyarországon, mivel az éghajlat egyre kevésbé lesz ideális a jelenleg termesztett fajták számára.
A magyar bortermelőknek alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez, és át kell állniuk olyan szőlőfajták termesztésére, amelyek jobban bírják a melegebb éghajlatot. Szabó Péter javaslata szerint a borászoknak új stratégiákat kell kidolgozniuk a meleg okozta hatások minimalizálására.
Bár sok borász optimista a jövőt illetően, a Tokaji borvidék termelői aggodalmukat fejezték ki. A Varga Pincészet tulajdonosa, Varga Péter úgy véli, hogy a változás nem feltétlenül negatív, hiszen a mediterrán régióhoz hasonló klíma új lehetőségeket nyithat meg a borászat számára. A pincészet már most olyan stratégiákat alkalmaz, mint például a szőlő közvetlen napsugárzásnak való kitettségének minimalizálása, és az új ültetvények keleti fekvésű dűlőkre helyezése.
Tokaj azonban különösen érzékeny a klímaváltozásra. A Basilicus Borászat képviselője, Kanczler András rámutatott, hogy a korai érés csökkentheti az őszi időjárás jelentette kockázatot. Azonban a tokaji aszúborok előállításához szükség van a hűvös és párás októberi reggelekre, ami miatt a változó éghajlat komoly kihívást jelent a borvidék számára.
A klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetők a magyar borászatban, amely alkalmazkodást és új stratégiákat igényel a borászoktól. Míg sokan optimistán tekintenek a változásokra, Tokaj különösen veszélyeztetett helyzetben van. A borászoknak most kell megtalálniuk azokat az innovatív megoldásokat, amelyekkel megőrizhetik a hagyományos borok minőségét és mennyiségét az új klimatikus körülmények között.
Kapcsolódó cikkeink
Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >