Áfareformot javasolnak szakértők a megfizethetőbb, egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerekért
Az Oxford Martin School és az Environmental Change Institute kutatói egy tanulmányban javasolják, hogy az élelmiszerekre kivetett áfa mértékét az egészségügyi és környezeti szempontok alapján határozzák meg. A javaslat szerint a hús- és tejtermékekre a legmagasabb, míg a gyümölcsökre és zöldségekre 0%-os kulcsot vezetnének be.

A javaslat szerint a hús- és tejtermékekre a legmagasabb, míg a gyümölcsökre és zöldségekre 0%-os kulcsot vezetnének be
A cikk a Trade magazin 2025/2-3. lapszámában olvasható.
A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen reformok segítenék a fogyasztókat abban, hogy az egészségesebb és fenntarthatóbb étrend mellett döntsenek. A modelljeik szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás hetente átlagosan egy adaggal növekedne, míg a húsfogyasztás hasonló mértékben csökkenne.
Az intézkedések hatására a táplálkozással összefüggő betegségek – így a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség – előfordulása évente akár 170 ezerrel is csökkenhetnek az EU-ban és az Egyesült Királyságban. Az ÜHG-gázok kibocsátása évente 50 millió tonnával mérséklődhetne, ami megfelel Skócia és Észak-Írország együttes éves kibocsátásának. A mezőgazdasági földigény pedig az Ír Köztársaság területével egyező mértékben, 70 ezer négyzetkilométerrel csökkenhetne, miközben a gyümölcs- és zöldségtermesztés növekedne.
A tanulmány szerint az étrendi változások ellenére a fogyasztók összkiadása nem emelkedne jelentősen, mivel a hús- és tejtermékek egy részét gyümölcsökkel és zöldségekkel helyettesítenék. Az állami adóbevételek ugyanakkor az Egyesült Királyság GDP-jének 0,6%-ának megfelelő mértékben nőnének.
– Az EU és az Egyesült Királyság jelenlegi adórendszerei nem felelnek meg a kor követelményeinek – mondta Marco Springmann professzor, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint olyan modern adórendszerre van szükség, amely egyszerre szolgálja a közegészség javulását, védi a környezetet, és növeli a kormányzati bevételeket. //
Kapcsolódó cikkeink
Poszt-harvest innovációk – Vergődjünk zöld ágra a zöldségekkel
Hol veszítjük el a megtermelt élelmiszereink legnagyobb hányadát? Nem kell…
Tovább olvasom >A Paradicsom még odébb van
A hazai zöldségek-gyümölcsök választékának szélesítése az üzletekben a kormányzat, a…
Tovább olvasom >40%-kal nőtt a zöldség-gyümölcs forgalom a Kifli.hu-nál
Az elmúlt 10 hónapban több mint 155 ezer megrendelés teljesítése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Terjednek a sötét mintázatok az e-kereskedelemben – és gyakoribb ellenük a hatósági fellépés is
Sürgetés, nyomásgyakorlás, költségek elrejtése vagy „csepegtetése” – egyre gyakrabban alkalmazzák…
Tovább olvasom >Történelmi csúcson a vállalati fúziók – gyorsabb eljárásokkal, mesterséges intelligenciával dolgozik a GVH
2024-ben rekordszámú vállalati összefonódás történt Magyarországon, az érintett cégek összesített…
Tovább olvasom >Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >