Áfareformot javasolnak szakértők a megfizethetőbb, egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerekért
Az Oxford Martin School és az Environmental Change Institute kutatói egy tanulmányban javasolják, hogy az élelmiszerekre kivetett áfa mértékét az egészségügyi és környezeti szempontok alapján határozzák meg. A javaslat szerint a hús- és tejtermékekre a legmagasabb, míg a gyümölcsökre és zöldségekre 0%-os kulcsot vezetnének be.

A javaslat szerint a hús- és tejtermékekre a legmagasabb, míg a gyümölcsökre és zöldségekre 0%-os kulcsot vezetnének be
A cikk a Trade magazin 2025/2-3. lapszámában olvasható.
A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen reformok segítenék a fogyasztókat abban, hogy az egészségesebb és fenntarthatóbb étrend mellett döntsenek. A modelljeik szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás hetente átlagosan egy adaggal növekedne, míg a húsfogyasztás hasonló mértékben csökkenne.
Az intézkedések hatására a táplálkozással összefüggő betegségek – így a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség – előfordulása évente akár 170 ezerrel is csökkenhetnek az EU-ban és az Egyesült Királyságban. Az ÜHG-gázok kibocsátása évente 50 millió tonnával mérséklődhetne, ami megfelel Skócia és Észak-Írország együttes éves kibocsátásának. A mezőgazdasági földigény pedig az Ír Köztársaság területével egyező mértékben, 70 ezer négyzetkilométerrel csökkenhetne, miközben a gyümölcs- és zöldségtermesztés növekedne.
A tanulmány szerint az étrendi változások ellenére a fogyasztók összkiadása nem emelkedne jelentősen, mivel a hús- és tejtermékek egy részét gyümölcsökkel és zöldségekkel helyettesítenék. Az állami adóbevételek ugyanakkor az Egyesült Királyság GDP-jének 0,6%-ának megfelelő mértékben nőnének.
– Az EU és az Egyesült Királyság jelenlegi adórendszerei nem felelnek meg a kor követelményeinek – mondta Marco Springmann professzor, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint olyan modern adórendszerre van szükség, amely egyszerre szolgálja a közegészség javulását, védi a környezetet, és növeli a kormányzati bevételeket. //
Kapcsolódó cikkeink
A növényi táplálkozással ismerkedtek a Radnóti diákjai
A NÉGYOSZ tavaly novemberben indult OkosFehérje programja újabb állomásához érkezett:…
Tovább olvasom >Szavazz a kedvenc Menteshelyedre, garantált kedvezményekért!
A menteshelyek.hu a paleo, vegán, cukormentes, regenor, tejfehérjementes, laktózmentes, szénhidrát-csökkentett és gluténmentes…
Tovább olvasom >A vegánok gyakrabban vásárolnak élelmiszert, mint a húsfogyasztók
A vegánok és vegetáriánusok lényegesen gyakrabban járnak élelmiszert vásárolni, mint…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a fair trade Németországban
A németországi fair trade forgalom 2024-ben 11%-kal, 2,6 milliárd euróra…
Tovább olvasom >