Áfareformot javasolnak szakértők a megfizethetőbb, egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerekért
Az Oxford Martin School és az Environmental Change Institute kutatói egy tanulmányban javasolják, hogy az élelmiszerekre kivetett áfa mértékét az egészségügyi és környezeti szempontok alapján határozzák meg. A javaslat szerint a hús- és tejtermékekre a legmagasabb, míg a gyümölcsökre és zöldségekre 0%-os kulcsot vezetnének be.

A javaslat szerint a hús- és tejtermékekre a legmagasabb, míg a gyümölcsökre és zöldségekre 0%-os kulcsot vezetnének be
A cikk a Trade magazin 2025/2-3. lapszámában olvasható.
A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen reformok segítenék a fogyasztókat abban, hogy az egészségesebb és fenntarthatóbb étrend mellett döntsenek. A modelljeik szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás hetente átlagosan egy adaggal növekedne, míg a húsfogyasztás hasonló mértékben csökkenne.
Az intézkedések hatására a táplálkozással összefüggő betegségek – így a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség – előfordulása évente akár 170 ezerrel is csökkenhetnek az EU-ban és az Egyesült Királyságban. Az ÜHG-gázok kibocsátása évente 50 millió tonnával mérséklődhetne, ami megfelel Skócia és Észak-Írország együttes éves kibocsátásának. A mezőgazdasági földigény pedig az Ír Köztársaság területével egyező mértékben, 70 ezer négyzetkilométerrel csökkenhetne, miközben a gyümölcs- és zöldségtermesztés növekedne.
A tanulmány szerint az étrendi változások ellenére a fogyasztók összkiadása nem emelkedne jelentősen, mivel a hús- és tejtermékek egy részét gyümölcsökkel és zöldségekkel helyettesítenék. Az állami adóbevételek ugyanakkor az Egyesült Királyság GDP-jének 0,6%-ának megfelelő mértékben nőnének.
– Az EU és az Egyesült Királyság jelenlegi adórendszerei nem felelnek meg a kor követelményeinek – mondta Marco Springmann professzor, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint olyan modern adórendszerre van szükség, amely egyszerre szolgálja a közegészség javulását, védi a környezetet, és növeli a kormányzati bevételeket. //
Kapcsolódó cikkeink
A kígyó éve – Gasztronómiai várakozások
Rejtett lehetőségeket, nagy átalakulásokat, bölcs alkalmazkodást ígér a kínai asztrológia…
Tovább olvasom >Mit tartogat 2025 a magyar lakosság számára?
Hogyan tekintenek a magyarok az új évre? Milyen várakozásokkal vannak…
Tovább olvasom >Az FMCG a legderűlátóbb, de a kereskedelem többsége is jó évet vár
A Randstad 2025 januárjában megjelenő munkaerőpiaci trendkutatása biztató, de helyenként…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >