Áfa-csökkentést javasol a tejágazatban a NAK és a szakmaközi szervezet

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 18. 12:00

Az általános forgalmi adó (áfa) egy számjegyűre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyeztetésen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) – közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

tej_uj

A két szervezet véleménye szerint a piaci anomáliák nagy részét az áfa-csalással érintett termékek forgalomba hozatala okozza.

A közlemény szerint az áfa mérséklése nemcsak a csalások visszaszorítására tett jelentős lépés lenne, a versenyképességet is javítaná a tejágazatban. Ezért a szervezetek vállalják azt is, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel segítsék azt, hogy az áfa-csökkentés teljes egészében megjelenjen a termékek értékesítési áraiban.

A közlemény szerint javasolták az élelmiszerekkel foglalkozó nagykereskedelmi egységek regisztrációját is, amely elengedhetetlen a piac tisztulásához. Ennek kivitelezésében a NAK is szerepet vállal – tartalmazza a tájékoztatás.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: az ágazat helyzetéről folyamatosan egyeztet a szakmaközi szervezet a földművelésügyi tárcával. Az ügyvezető megjegyezte, ezek nem nyilvánosak. Annyit azonban elmondott, hogy a megbeszéléseken az ágazat szereplőinek helyzetét rövid és hosszú távon javító intézkedésekről tárgyalnak. Például az ellenőrzések fokozásáról és a helyzet javítását szolgáló jogszabályi környezet megteremtéséről. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink