Adóteher sújthatja a pontgyűjtő akciókat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 10. 13:30

Összességében több mint 50 százalékos adóteherrel sújtaná a kormány azokat a vásárlások után nyújtott kedvezményeket, amelyeket nem a ténylegesen az ügyletet lebonyolító magánszemély javára írnak jóvá. A jövő évi adótörvény-csomagban megbúvó módosítás miatt fájhat a fejük a pontgyűjtő akciókkal csábító cégeknek és kevesebb akcióban vehetnek részt a magánszemélyek.

A jövő évi adótörvény-csomag mellékletei között bújik meg az a törvénymódosítási javaslat, amely szerint 2012-ben már csak akkor lenne adómentes a vásárolt áru, szolgáltatás ellenértékéig terjedő árengedmény, visszatérítés vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény, ideértve az árura vagy szolgáltatásra váltható értéket is, ha azt a kereskedő kizárólag a magánszemély saját nevében történő vásárlásához kapcsolódóan adta.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például valaki a munkáltatójától kapott üzemanyagkártyájával vásárol a benzinkútnál, akkor ugyan felírathatná a saját pontgyűjtő kártyájára a kedvezményt, de azután személyi jövedelemadót (szja) kellene fizetnie – magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Szalai János, a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partnere. A kedvezményt adó cégnek pedig 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást kellene lerónia az adott kedvezmény után.

A mostani szabályozás szerint például a benzinkutaknál mindegy, hogy valaki készpénzzel, bankkártyával, vagy a munkáltatójától kapott üzemanyagkártyájával tankol-e, bárkinek a nevére kiállított pontgyűjtő kártyára felírathatja a kapott kedvezményt. A módosítás után a férj nem írathatja fel a vásárlás után járó, kedvezményt jelentő pontokat a feleség vagy például a gyermeke nevére szóló pontgyűjtő kártyájára. Vége lehet a több áruházlánc, drogéria által alkalmazott társkártyás rendszernek is.

“Mivel adómentesség esetében annak kell bizonyítani a mentesség feltételeinek meglétét, akinek az érdekében áll, így a nagy olajtársaságok, bankok, áruházláncok lesznek kötelezve a fentiek biztosítására, ha adómentesen szeretnék kezelni a jövőben is ezen akcióikat” – hívta fel a figyelmet Szalai. Amennyiben az adómentesség nem bizonyítható vagy az adómentesség feltételei nem is állnak fent, akkor a kedvezmény a magánszemélynél összevonandó jövedelemnek minősül, a magánszemély személyi jövedelemadót, a kifizető pedig 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni.

Mivel a kifizetőnek ebben az esetben nincs lehetősége az szja előleget levonni, ezért a magánszemély adatainak a feltüntetésével bevallást is kell tennie a NAV felé a le nem vont szja-összegről valamint erről adóigazolást is ki kell állítania. Az érintett magánszemélynek pedig a negyedévet követő hó 12-ig adóelőleget kellene fizetnie. Szalai megítélése szerint amennyiben ezeket a szabályokat elfogadják, akkor az a pontgyűjtő akciók végét jelentheti – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink