Adóbevétel-kiesést hozhat a dohánypiac átrendezése

Dátum: 2013. 05. 14. 12:42

Akár 130 forintos átlagos áremelkedést is hozhat, ha elfogadja az Országgyűlés a trafikok tíz százalékos árréséről szóló legújabb módosító javaslatot, a feketepiac fellendülése miatt pedig 40-45 milliárd forintos lehet az állami adóbevétel-kiesés – hangzott el a Laurel Retail Konferencián tartott kerekasztal beszélgetésen.

Egy teljesen új rendszer jön létre, vagy csak a régi átalakításáról van szó? – tette fel az első kérdést a kerekasztal beszélgetés moderátora, Hlavay Richárd, az InfoRádió munkatársa. A leggyakrabban az is-is válasz hangzott el a szakemberektől, amit az is indokol, hogy számos, korábban dohánytermékeket is értékesítő kereskedő felhagy ezzel a tevékenységgel és sok új szereplő lép piacra.

A kiskereskedők száma a korábbi 40-42 ezerről mintegy 5500-ra csökken július 1-től – mondta el Szabó József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa. A szakember hozzáfűzte, sok új szabály van, ezeknek csak egy szeletét adja a trafiktörvény, a másik részét maga a pályázati kiírás tartalmazza.

A NAV készül a dohányértékesítési tevékenységet most megkezdő vállalkozók tájékoztatására, erre a célra létrehoztak egy önálló oldalt a szervezet honlapján, ahol már most sok hasznos információt találhatnak. Július elsejétől csak érvényes vámhatósági engedély birtokában lehet dohányterméket értékesíteni. Aki most ezzel foglalkozik, de nem nyert a pályázatokon, július 15-ig teheti meg, hogy visszaviszi a nagykereskedőknek a megmaradt készletét.
Az ellenőrzésről a NAV képviselője elmondta, nem ezernyi ügyet akarnak, hanem éppen azt, hogy ne legyen ezernyi ügy. Biztos, hogy ésszerű keretek között marad majd az ellenőrzés a szakember szerint, felkészítik az abban résztvevő kollégákat, hogy ahol mód van rá, a kifutó készletekkel rendelkező helyen ne legyenek túl szigorúak. Szabó József hangsúlyozta, hogy a múlt évben a feketepiac aránya 6 százalék körül volt Magyarországon, és ha nem is tudják csökkenteni, legalább ezt a szintet szeretnék tartani.

Aggasztó adatokat közölt a várható hatásokkal kapcsolatban Tóth Attila, a British American Tobacco munkatársa, aki szerint 130 forintos átlagos áremelkedést hozhat, ha a legújabb, egyéni képviselői javaslatot elfogadják, és tíz százalékra emelkedik az árrés. Ez a feketepiac fellendülését eredményezheti, amelynek részesedése akár a tíz százalékot is elérheti az idén, ami 40-45 milliárd forintos állami adóbevétel-kiesést hozhat.

A szakember a piac működéséről elmondta, bár általában az hangzik el, hogy 500 milliárd forintos piacról van szó, ebből az összegből 450-460 milliárd forint az áfa és jövedéki adó bevétel, ami az államhoz kerül, a fennmaradó részen osztoznak a piaci szereplők. Jelenleg egy doboz cigaretta árában 82-83 százalék az adóteher. A BAT-nál készülnek arra, hogy visszavegyék a termékeket, azonban ha ez nem kampányszerűen, hanem időben elhúzódóan történik, az okozhat logisztikai gondokat.

Speciális helyzetben van az OMV Hungária Kft., mivel a társaság hazai töltőállomásai a cég tulajdonában vannak, az üzemeltetést azonban kisvállalkozók végzik – közölte Balogh Tibor, a társaság képviselője. Míg eddig a töltőállomáson belül volt az értékesítőhely, most ki kell alakítani egy helyiséget az értékesítésre. A társaság jelenlegi partnerei közül sokan pályáztak, de nem nyertek annyian, mint remélték. Nyitottnak kell lenni arra, hogy új vállalkozókkal kössenek szerződéseket, akik sikerrel szerepeltek ebben a pályázatban – tette hozzá az OMV szakembere.

Nagy feladat a Laurel Cégcsoport számára a dohánypiaci változás – mondta el a társaság képviseletében Végh Ferenc. A szakember közölte, a vállalat rendszerein eddig is értékesítettek dohánytermékeket, értenek a trafik kereskedelmi feladatainak informatikai ellátásához, ugyanakkor a szabályozók, a piac napról napra változó elvárásai mindig új feladatot gördítenek feléjük. Vannak még olyan feladatok is, amelyekről egyelőre csak annyit tudnak, hogy valamikor majd meg kell oldani, mint például a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felé történő adatközlést.
Van olyan trafikmegoldásunk, amellyel bármelyik vállalkozónak a rendelkezésére állunk – hangoztatta a vezető. Néhány kérdőjel kivételével már minden előírást teljesít ez a rendszer, az AEE kártya is elkészült, engedélyeztetési eljárás is elindult – vázolta a helyzetet Végh Ferenc. Trafik megoldásban is az a kasszaszoftver van, ami az integrált AEE kártyával együttműködik, ami azt jelenti, hogy egy hónap múlva lesz már trafikokba telepíthető teljes megoldás. Sőt, ezt a jelenlegi boltirányítási rendszer alá is integrálni tudják.

Végh Ferenc hangsúlyozta, mindenkinek jó lenne egy központi irányítással megvalósuló, átgondolt, felülről-lefelé működő megoldás. Cikkelemes információkra van szükség, és hogy ez meglegyen, egy közös nyelvet kell beszélni, ennek pedig a legjobb alapja egy közös irányítású rendszer lenne.