Adattudományi módszerekkel és az AI segítségével azonosít a Nestlé a „klímarezisztens kávécserjéket”
A Nestlé szakértői azt vizsgálják, hogy a fejlett adattudomány és a mesterséges intelligencia hogyan használható fel a kávétermesztést fenyegető éghajlatváltozás közepette minél klímarezisztensebb növények kiválogatásában és nemesítésében.
Bár több mint 120 kávéfajta létezik, a világ kávétermelésének mintegy 70%-a arabica. Az arabica azonban kevésbé tolerálja az emelkedő hőmérsékletet, és fogékonyabb a betegségekre, mint más kávécserjék, például a robusta.
Emellett az éghajlatváltozás csökkenti a kávé termesztésére alkalmas szántóföldterületet, a vízhiány pedig jelentősen rontja a terméshozamot.
A kávé tulajdonságainak elemzése
A Nestlé tudósai új, nagyobb hozamú arabica fajták után kutatnak, amelyek jobban ellenállnak a betegségeknek és a szárazságnak.
E munka részeként a szakértők fejlett adattudományi módszerekkel egy nagyon jó minőségű arabica referencia genomot fejlesztettek ki.
A referenciagenom, amely egy nyilvánosan elérhető digitális adatbázisban elérhető, megkönnyíti a kávéfajták különböző jellemzőinek elemzését olyan specifikus tulajdonságok azonosítása érdekében, mint a magasabb terméshozam, a kávészemek mérete és a betegségekkel vagy a szárazsággal szembeni nagyobb ellenálló képesség, valamint az íz- vagy aromajellemzők.
– Egyszerűen fogalmazva, az új referenciánk olyan, mint egy nagyváros kiváló részletességű térképe – mondta Jeroen Dijkman, a Nestlé agrártudományi intézetének vezetője.
Előrelépés a növénykutatásban
A referencia genom jelentős előrelépést jelent a növénykutatás területén. Az innovatív munkát a közelmúltban a Nature Genetics című befolyásos tudományos folyóiratban tették közzé.
A munka koordinációját a francia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Intézettel (IRD) közösen végezték, és egy globális konzorcium részeként több tudományos partnerrel való együttműködést foglal magába.
A Nestlé növénynemesítőinek munkája máris meghozta gyümölcsét.
A vállalat a legfontosabb beszerzési helyein a gazdálkodókkal együttműködve termeszti a növénytudományi szakértők által kifejlesztett elit kávéfajtákat. Csak 2022-ben több mint hatmillió palántát osztottak szét a Nescafé Plan 2030 keretében.
Food Ingredients First
Kapcsolódó cikkeink
Az AI lehet a fenntartható költségcsökkentés kulcsa
A növekvő költségek és a mind kiélezettebb verseny egyre komolyabb…
Tovább olvasom >A kereskedelem tartotta magát a munkáltatói vonzerő terén – A bizonytalan gazdasági helyzet ártott az FMCG megítélésének
A kihívásokkal teli időszakból a Coca-Cola és a MediaMarkt jött…
Tovább olvasom >Új festmények a Mizo Art Coffee csomagolásain
A Mizo Coffee Selection idén nyáron ismét újraértelmezi a kávézás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben
Országszerte ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben és…
Tovább olvasom >Hazánk újra mentes a magas patogenitású madárinfluenzától
Magyarország ismét madárinfluenzától mentesnek minősül az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai…
Tovább olvasom >Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >