Abszurdisztán

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2008. 06. 27. 08:00

Magyarországon a közbeszéd tárgyát már évek óta nem a foci, hanem a gazdaság állapota, és a szükséges, de a politika gyávasága miatt el sem kezdett adóreform képezi. A második Business Dinner a fenti téma jegyében békés hangulatban hömpölygött, hiszen az előadó Gráf József miniszter és Futó Péter, az MGYOSZ elnöke „civilben” ugyanolyan vállalkozók, mint hallgatóik voltak.Futó Péter egy mondata nálam kiverte a biztosítékot. Az elnök szerint az MGYOSZ külső szakértő bevonásával adóreform-tervezetet készít a kormány számára, de nem a kormány megrendelésére.
Hogy is van ez? Ha beteg vagyok és elmegyek az orvoshoz, akkor betegként felsorolom a betegség tüneteit, felállítom a diagnózist, majd terápiás javaslatot teszek az orvos számára? Aki vagy kegyeskedik felírni a gyógyszert, vagy nem.
Ez ugye első hallásra abszurd, de nem Abszurdisztánban. Itt, ahol a vállalatvezetőket azért premizálják, ha az általuk irányított cég eladósodik. A tulajdonostól a vállalat vezetése külön elismerésben részesül, ha a dolgozók hangulatának javítása érdekében 50 százalékkal emelik a bért, s mindezt 13. havi jutalommal nyomatékosítják.
Természetesen a jó hangulat és a munkahelyi béke érdekében a többletjövedelemért cserébe semmilyen ellenszolgáltatást nem kérnek. Hogy ilyen vállalat nincs, hogy Abszurdisztán csak a képzelet szülötte? Tényleg?…

Kapcsolódó cikkeink