A XVIII. kerületi önkormányzat tovább szigorított a nyitvatartási szabályokon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 05. 11:40

Megvan az első önkormányzat, amely tovább rövidítette a vásárlással eltölthető időt – írja a VS.hu. A XVIII. kerületi képviselő-testület még az éjjel-nappalik és a pékségek nyitvatartási idején is szigorított.

polc2

A kormány még abban is visszakozott, amiben néhány hete engedékenynek tűnt. Március 15-e után nem lehet nyitva vasárnaponként se kertészet, se tüzéptelep, se kikötői üzlet, de még az olyan üdülőövezetek sem kapnak akár csak szezonális engedményt sem a boltok vasárnapi zárva tartásának tilalma alól, mint a Balaton, a Velencei- vagy a Tisza-tó – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a VS.hu-val.
A kabinet egyelőre olyan rendeletet alkot, amely nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére.

A kivételek: gyógyszertárak, repülőterek, pályaudvarok, börtönök, kórházak, piacok, termelői piacok, vásárok, benzinkutak, laktanyák,
kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatások, szállodák, kempingek, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységek, éttermek, vendéglátóhelyek a világörökségi területen található üzletek, múzeumok, fürdők.

A szaktárca úgy tervezi, hogy az említett jogszabály a jövő héten jelenik meg, alig néhány nappal a törvény életbe lépése előtt. A kereskedők az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a kabinet él azzal a lehetőséggel, amelyre a sokat vitatott törvény felhatalmazza, és újabb boltokat mentesít a roló vasárnapi lehúzása alól. Most azonban úgy tűnik, ez nem történik meg.

Ezzel szemben viszont az önkormányzatok tovább szűkíthetik a nyitvatartási időt még azoknál a kisboltoknál is, amelyeket a törvény amúgy is nehéz helyzetbe hoz. Az az előírás ugyanis, amely nem teszi lehetővé, hogy alkalmazottat foglalkoztassanak az éjjel-nappalikban, igencsak megnehezíti a 24 órás nyitvatartást.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc attól tart, hogy ez a szabályozás egyenesen rákényszeríti a kiskereskedőket a feketefoglalkoztatásra. Igaz, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak ez ellen is van orvossága. A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzésekor ugyanis a boltos „köteles teljes bizonyító erejű magánokirati formában vagy közokiratba foglalt nyilatkozattal igazolni”, hogy maga is tulajdonos, de legalábbis rokon az üzletben.

Ha azonban a boltos megússza is a rokonsági fok mélyreható vizsgálatát, akkor sem biztos, hogy az éjszakai órákban is nyitva lehet az üzlete. Ezt ugyanis az új törvény szerint tovább szigoríthatják az önkormányzatok. A XVIII. kerületben eddig csak éjjel 11 óra és reggel 6 óra között volt nyitvatartási tilalom, és ez alól is felmentést kaptak azok az ingatlanok, amelyeknek 50 méteres körzetében nem volt lakóház.

Március 15-étől azonban az új rendelet alapján már este 10 órától életbe lép az általános tilalom, ami alól a belsőbb utcákban már nincs kivétel, csupán néhány főútvonalon (az Üllőin, a Gyömrőin, a Nagykőrösin, a Királyhágó és a Nemes utcában). Pontosabban egy kivétel a főútvonalakon kívül is van: a pékségek, ám a törvényi lehetőséget az ő esetükben is megkurtítják egy-egy órával, mert nem nyithatnak ki már 5, hanem csak 6 órakor.

A VOSZ főtitkára, Dávid Ferenc ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha túlságosan leszűkül a nyitva tartó boltok száma, akkor a preferált üzletek emelhetnek az árakon. (VS.hu)

Kapcsolódó cikkeink