A WTO jogszerűtlennek tartja az orosz tilalmat

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 22. 11:11

Jogszerűtlennek tartják a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szakértői, hogy Oroszország megtiltotta az Európai Unió tagállamaiból származó élősertés és sertéshús importját egészségi okok miatt – olvasható a tozsdeforum.hu-n.

sertes10

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) 2014 januárjában rendelt el teljes behozatali tilalmat annak nyomán, hogy Litvániában és Lengyelországban néhány vaddisznótetemből egy súlyosan fertőző betegséget, afrikai sertéspestist mutattak ki.

Az Európai Bizottság 2014 áprilisában kérte a WTO-t, hogy állapítsa meg, jogszerű-e a döntés. Moszkva 2014 szeptemberében oldotta fel a tilalmat.

A Kereskedelmi Világszervezet szakértői kimondták, hogy az orosz importtilalom nem felel meg a nemzetközi sztenderdeknek, ezért sérti a WTO-val kötött megállapodás állat- és növényegészségügyi előírásait. Moszkva a következő 60 nap során megfellebbezheti a döntést, amennyiben nem teszi, a szakértői jelentés elfogadottnak minősül, és az abban foglalt ajánlásokat teljesítenie kell az orosz félnek – adta hírül az Interfax orosz hírügynökség.

Az Európai Unió moszkvai képviseletének adatai szerint az orosz importtilalommal az uniós kivitel majdnem 25 százaléka esett ki, ami az uniós sertéshúspiacon túlkínálathoz és az árak csökkenéséhez vezetett. Az előző évben, 2013-ban az uniós tagállamok 1,4 milliárd euró értékben szállítottak élősertést, illetve sertéshúst Oroszországba.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium reagálásában jelezte, hogy nem ért egyet a WTO szakértőinek megállapításaival, nem tartja igazságosnak és megalapozottnak azokat.

Azóta, hogy 2012 augusztusában Oroszország csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, az Európai Unióval egy sor kereskedelmi ügyben keveredett vitába, kezdve az autóexporttól a mezőgazdasági eladásokon át az Ukrajna és az unió közötti társulási megállapodásig.

A WTO augusztus 12-én hozta nyilvánosságra az Oroszországot érintő első döntését, és azzal is az Európai Uniónak adott igazat a papírra, hűtőszekrényekre és pálmaolajtermékekre kivetett orosz importvámok ügyében. (tozsdeforum.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkeink