A whiskygyártás mellékterméke

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

Még jó, hogy a világon rengeteg whiskyt megisznak – másképp aligha lehetne kielégíteni íze és illata rajongóinak másféle igényeit.Ugyanis van a whiskygyártásnak egy mind fontosabbnak tűnő mellékterméke: a hordó, amiben az italt érlelték.
Ma már közismert, hogy más égetett szeszes italokat is érlelnek whiskyshordókban, sőt, italokkal foglalkozó rovatunkban mi is a közelmúltban adtunk hírt egy új amerikai sörmárkáról, melynek komoly erőssége, hogy a whisky (azaz, mert burbonról van szó: whiskey) „ágyán” pihentették. Sőt, amit kevesen tudnak: a Worcestershire-t is burbonos hordókban fermentálják.

Vannak azonban egyéb felhasználási területei is kedvenc italunk hordóinak. Az egyik felér egy blaszfémiával: az illatos fát grillezéshez használják. Ebben viszont nincs semmi meglepő, ha tudjuk, hogy a csúcséttermekben is gyakran füstölnek húst, halat különleges faanyagokon, vagy éppen teafüvön – Bíró Lajos a Bock bisztróban, vagy Regős Péter az XO-ban például még tálal is apró füstölővel együtt letakart falatkákat. Akárhogy is, a hordók fáját használva a whisky aromájából sültjéhez egy kicsit az amatőr szakács is hozzáadhat – tegyük hozzá, nem éppen olcsón.
Az eltüzeléshez képest nagyobb „tiszteletet” feltételez a whisky áztatta fa felhasználása a lakberendezés területén. Négyzetméterenként alig 120 angol fontért (nincs 50 ezer forint!), bárki padlózhatja lakását jófajta scotchok hordójából készült szalagparkettával. Minél több az eredetileg az anyagba beleégetett betű, annál jobb; az USA-ból és Oroszországból gyakran érkeznek lakberendezők vásárolni Glasgowba.

De hadd térjünk vissza az ízekhez: ha már elfüstölik a hordó fáját, talán kevesebb tűnik el az éterben az aromából, ha fűszerek ízesítése céljából teszik ezt. Nos, Amerikában ilyeneket is árulnak – beszédes – Bourbon Smoked márkanéven, és stílszerűen (kegyeletből?), hordó formájú edénykékbe csomagolva.

Kapcsolódó cikkeink