A VM tájékozódik Anuga-ügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 04. 13:10

Tájékoztatást kért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Baromfi Termék Tanácstól (BTT) arról, mely hazai piaci szereplőket érinti az a döntés, amellyel az őszi kölni Anuga élelmiszeripari vásárt szervező Kölnmesse GmbH kitiltotta a rendezvényről a töméses hizlalásból származó liba- és kacsamájat, illetve más termékeket – közölte honlapján a BTT. A terméktanács korábban jogi és diplomáciai lépéseket sürgetett a diszkriminatív intézkedések miatt. A VM csütörtökön újabb szakmai egyeztetést tart az ügyben.

A BTT még júniusban levelet írt a vidékfejlesztési, a nemzetgazdasági és a külügyminiszternek, amelyben jogi és diplomáciai lépéseket sürgetett az ügy rendezése érdekében. A Kölnmesse korábban a kitiltásról szóló döntést azzal indokolta, hogy a szélsőséges állatvédő szervezetek nyomása miatt „semmilyen más lehetőséget nem lát arra, hogy a vásár lebonyolításának várható megzavarását elháríthassa”. A BTT szerint ugyanakkor a diszkriminatív tiltás nem felel meg az áruk szabad áramlásáról és a verseny tisztaságáról szóló uniós rendelkezéseknek és kifejezetten sérti a magyar gazdasági-gasztronómiai érdekeket.

A VM a napokban válaszolt a BTT levelére, és információkat kért arról, hogy a termékek kitiltása mely hazai piaci szereplőket érinti – mondta Bárány László, a BTT elnöke. Hozzátette: a tárca lépése arra utal, hogy a kormány az ügy kezelését kézbe vette. Az illetékes hazai államigazgatási szervezetek felvették a kapcsolatot a berlini magyar nagykövetséggel, és valószínűsíthető, hogy a Kölnmesse rendezvényszervező céget állásfoglalásra kérik – közölte a BTT elnöke.

A VM csütörtökön újabb szakmai egyeztetéseket tart az Anugás bonyodalmak miatt – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink