A VM szerint a magyar agrárdiplomácia sikere a libamájas Anuga

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 23. 12:50

A magyar mezőgazdasági információszerzés és érdekérvényesítés feladatával megbízott diplomaták közvetítésével érte el Magyarország, hogy ne tiltsák ki a libamájat a kölni szakvásárról – állította a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az utóbbi hetek agárdiplomáciai sikere, hogy a francia, a német és a magyar diplomaták közreműködésével sikerült elérni, hogy ne tiltsák ki a libamájat az őszi kölni élelmiszer szakkiállításról, amint ezt egy szervezet kérte a vásár szervezőitől – írta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményében.

A VM úgynevezett agrárattasékat foglalkoztat, akik a magyar mezőgazdasági érdekeket képviselik külföldön. Jelenleg nyolc szakdiplomata dolgozik a következő állomáshelyeken: Berlin, Bukarest, Madrid, Moszkva, Párizs, Peking, Róma és Washington.

A szakdiplomaták alapvető feladata, hogy állomáshelyükön a szakterületeiken fellelhető információkat megszerezzék, a tárca szakfőosztályai és a különböző magyar – például az érdekvédelmi és a szakmai – szervezetek is hozzájuk fordulhatnak.

További feladatuk a kétoldalú ágazati együttműködés és a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése. Ezért szorosan együttműködnek a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt működő külgazdasági szakdiplomata-hálózattal – teszi közzé a közleményt az MTI.

Kapcsolódó cikkeink