A VM ösztönzi az ökológiai gazdálkodást

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 03. 13:00

Ökológiai mezőgazdálkodási programot dolgoz ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)annak támogatására, hogy a biogazdálkodás alá vont területek nagysága 2020-ig háromszázezer hektárra növekedjen Magyarországon – tájékoztatta a szaktárca csütörtökön az MTI-t.
A minisztérium kiemelten támogatja a biogazdálkodókat, és segítséget nyújtunk nekik az átálláshoz – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) szakmai konferenciáján, csütörtökön a gödöllői Szent István Egyetemen. Az ÖMKI rendezvénye az ökológiai gazdálkodás elterjedését kívánta segíteni.

Az ágazat hazai helyzetéről szóló konferencia fővédnöke a szakminiszter volt, aki megnyitó beszédében kifejtette: a 2020-ig szóló vidékstratégia végrehajtási programjában, a Darányi Ignác Tervben kiemelt célként szerepel a biogazdálkodás fejlesztése.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a tárca jelenleg is számos olyan pályázati lehetőséget biztosít, amely segíti a biogazdálkodás térnyerését. Genetikai erőforrások megőrzésére, az őshonos és veszélyeztetett állatfajták tenyésztésére, a zöldség- és gyümölcstermesztésre, illetve a Natura 2000 erdőterületek miatti kompenzációra is nyerhetnek támogatást a gazdák.

Magyarországon az ökológiai művelésbe vont területek nagysága az ország uniós csatlakozását követően nem nőtt, sőt egyes években enyhén visszaesett, pedig az adottságok kiválóak az ökológiai gazdálkodáshoz. (Az MTI korábbi információi szerint az ökológiai művelésbe vont területek nagysága 120-146 ezer hektár közötti.)

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország versenyképességének megőrzéséért lépést kell tartani az Európai Unióval. Számos országában ugyanis az elmúlt évtizedekben dinamikusan fejlődött ez a gazdálkodási forma.

Világosan látszik, hogy a közeljövőben a növekvő élelmiszerigény jelenti az egyik legnagyobb kihívást a világon – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. A csak iparszerű mezőgazdasági módszerekkel termelt, szermaradványokkal terhelt élelmiszerekkel nem teremthető meg az élelmiszerbiztonság. Ez a gazdálkodási mód hosszú távon a talaj termőképességének romlásához, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, a foglalkoztatottság beszűküléséhez vezet.

Az ökológiai gazdálkodással azonban meg lehet óvni a természeti erőforrásainkat, egészséges élelmiszereket állíthatunk elő és sokakat juttathatunk munkához, megélhetéshez – emelte ki Fazekas Sándor. A világban tapasztalható növekvő élelmiszerigény miatt ígéretes jövő vár a Magyarországon előállított minőségi, ezen belül ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerekre. A szaktárca mindent megtesz, hogy minél több termelő válassza ezt a gazdálkodási formát – mondta a vidékfejlesztési miniszter.

Az ÖMKI konferenciáján az ágazat képviselői közös cselekvésre, és határozott lépések megvalósítására hívták fel a politikusokat, a szakembereket, a tudósokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink