Nincs gond a szezonális vendéglátóhelyekkel

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 12. 10:41

Alapvetően megfelelőnek ítélte a szezonálisan működő vendéglátóhelyeken folyó tevékenységet keddi budapesti sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: mindezt az támasztja alá, hogy a július elejétől a hónap végéig tartó ellenőrzések során – amely része volt a kiemelt nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek – a megvizsgált vendéglátóhelyek 78 százalékának, azaz 869 egységnek megfelelő, biztonságos volt a működése a vizsgálatot végző szakemberek szerint.

További 16 százaléknak, azaz 172 létesítménynek kisebb, azonnal kijavítható hibái voltak. Csupán az ellenőrzött szezonális vendéglátóhelyek 6 százalékánál volt szükség hatósági intézkedésre, hogy működésük megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
A leggyakoribb hiányosság az ellenőrzött élelmiszerekkel, azok tárolásával, jelölésével összefüggő szabálytalanság volt. Ez az esetek 18,3 százalékát tette ki. A HACCP rendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos hibák az üzletek 6,4 százalékánál jelentettek valamilyen problémát. A műszaki feltételek, gépek, berendezések és eszközök állaga a megvizsgált konyhák csaknem 6 százalékánál hagytak kívánnivalót maguk után.
A feltárt hiányosságok miatt 95 esetben figyelmeztetéssel éltek a hatósági emberek, míg 14 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 220 ezer forint értékben, 38-szor pedig élelmiszerlánc-felügyeleti bírságolásra került sor, amelynek összértéke 3 millió forintra rúgott. Öt, élelmiszer eredetű megbetegedést kellett az ellenőröknek kivizsgálniuk, ebből egy esetben Fejér megyében a konyha működését is fel kellett függeszteniük.

A friss zöldség- és gyümölcsforgalmazás terén kirívó szabálytalanságot nem tártak fel a belföldi forgalmazóknál az ellenőrzések. A korábbi évek hasonló időszakához képest kisebb hiányosságokra derítettek fényt az ellenőrök. Többnyire jellemző típushibákat tártak fel, azaz héjhibát, frissességi hiányt, valamint jelölési hiányosságokat. A szakemberek továbbra is rendszeresen ellenőrzik a harmadik országból érkező élelmiszereket, a határátlépési pontokon és az első tárolási helyeken is – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Az ellenőrök különösen nagy figyelmet fordítottak a dinnye ellenőrzésére. Így az elmúlt hónapban csaknem 300 forgalmazónál mintegy 400 tételt vizsgáltak meg. A forgalmazott gyümölcs nyomon követhetősége néhány esettől eltekintve biztosított volt. Csupán ötször kellett összesen 250 ezer forintos élelmiszerlánc-felügyletei bírságot kiszabni azért, mert nem tudták igazolni a termék származási helyét. Minőségi hibák miatt 3 esetben történt elmarasztalás , a bírság összege pedig együttesen 92 ezer forintot tett ki. A hazai termesztésű dinnyetételek ellenőrzésekor az esetek döntő többségében a gyümölcs minősége, érettsége és tisztasága megfelelő volt. Az ellenőrök azt állapították meg, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva a minőség javult.

Kapcsolódó cikkeink