A világ legnépszerűbb klasszikus koktéljai
A Drinks International szaklap minden évben elkészíti Top 50-es klasszikuskoktél-listáját, amit a lap előző évi TOP 100-as globális bárlistájára vagy annak „shot list”-jére feljutott bárok értékesítési adatai alapján állít össze – ezúttal a legnépszerűbb hatot mutatjuk be a 2024-es listáról. Hogy ritkán kerül lapunkba ez a lista? Nos, az első 6 helyezett sorrendje 3 év óta szinte változatlan.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
1. Negroni
Az aperitifek korát éljük, nem csoda hát a kesernyés Negroni első helye. Klasszikus receptje szerint 3 cl Dry Gin, 3 cl Vermouth Rosso, 3cl Campari és szóda alkotja. Állítólag egy Fosco Scarselli nevű csapos készítette 1919-ben a firenzei Caffè Casoniban. A fáma szerint Negroni, a névadó olasz gróf a bárban egy Americanót rendelt, de ha lehet, az átlagnál ütősebbet. A készséges csapos elhagyta a szódát, hozzáadott egy kis gint, és a többi már történelem (vagy legalábbis annak egyik verziója).
Azaz a Negroni már maga is egy klasszikus módosított változata, de rajta is sokat csavartak az évek folyamán, minden összetevőjét cserélték már le kísérletezésképpen. Isszák fehér vermuttal, illetve rummal vagy tequilával, de a talán legfigyelemreméltóbb változatot a 70-es években alkották meg, majd a közelmúltban a TikTokon keresztül újra népszerű lett: egy milánói mixer a ginért nyúlva véletlenül egy üveg proseccót ragadott meg helyette, így egy spritzjellegű változatot hozott létre, ez a Negroni Sbagliato.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/05/Negroni_opt-300x221.jpeg)
Negroni, az ászok ásza
2. Old Fashioned
A legkorábbi koktélspecifikáció szerint készült, szeszből, cukorból, vízből és keserűből álló egyszerű italok a 19. század második felében sokak szerint kezdtek „flancossá” válni, olyan „rikító” összetevőket tartalmazni, mint a maraschino likőr vagy az abszint. Ezért a koktélkonzervatívok mintegy tiltakozásul követelték, hogy italaikat a régimódi módon készítsék – és ez a gyakorlat sokáig folytatódott.
A whiskey-ből, Angosturából és egy kockacukorból álló Old Fashioned (szó szerint régimódi) összetevőit is elkezdték persze 15-20 éve cserélgetni, így mára az öreg klasszikusból innovatív klasszikusok is kinőttek.
3. Margarita
Ha van egy ital, amelynek különböző inkarnációi a fenségestől a komolytalanig mindent felölelnek, akkor az a Margarita, amit talán az is magyaráz, hogy ez az ital mindenütt jelen van. Egy szesztilalom előtti koktél ihlette, a Daisy, ami egy spirit és narancslikőr/grenadine kombinációja volt. A tequilás változat vált Margarita néven ismertté és a napfény meg a szórakozás szinonimájává világszerte. Alkotóelemei: tequila, narancslikőr és lime-lé.
4. Espresso Martini
Állítólag a 80-as években a londoni Soho Brasserie-ben egy fiatal hölgy valami olyat kért, „ami felébreszt, aztán jól… falhoz vág”. A megtévesztően egyszerű klasszikus később számtalan variáció kiváló ihletőjévé vált. A vodkából, kávélikőrből, eszpresszó kávéból és cukorszirupból álló koktél sokak szerint még a kávélikőrök világát is megreformálta.
5. Daiquiri
A Daiquiri története a 19. század végéig nyúlik vissza; a szakemberek szerint, ha jól csinálják, semmi sem hasonlítható a rum, a lime és a cukor látszólag egyszerű kombinációjához. Sikertörténetéhez tartozik, hogy egyik-másik változata már maga is klasszikussá vált. A Hemingway Daiquiriban például Maraschino likőrrel és pink grépfrútlével, az Old Cubanban mentával és pezsgővel egészítik ki az eredeti hozzávalókat.
6. Whiskey Sour
Lehet, hogy a Whiskey Sourban az évek során a whisky íze megváltozott, és a tojásfehérje megszokottá vált, de a mai változatok többnyire hűek ahhoz az italhoz – lényegében whisky, cukor, citromlé (plusz egyre többször tojásfehérje) kombinációjához –, amelyet az 1800-as évek közepén először készítettek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezt a koktélt elkerülik az innovatív mixerek, sőt: két Whiskey Sour alapú újítás is szerepel a TOP50-es listán, a Penicillin és az Amaretto Sour.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/05/Whiskey-Sour_opt-300x239.jpeg)
A Whisky Sour szinte mindenhol tojásfehérjével készül
Sorrendben a következő 10 szereplő a listán:
7. Dry Martini
8. Aperol Spritz
9. Paloma
10. Moscow Mule
11. Penicillin
12. Manhattan
13. Mojito
14. Bloody Mary
15. Gimlet
16. Americano //
Kapcsolódó cikkeink
Élelmiszermentés rászorulóknak
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adománygyűjtő akciója során rekordmennyiségű, összesen 139…
Tovább olvasom >Megvalósuló tervek
Közel egy éve tölti be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)…
Tovább olvasom >Tovább drágítja a narancslevet a gyenge brazil termés
A világ legnagyobb narancslétermelőjének számító Brazília friss előrejelzése szerint mintegy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A felelősség tánca – A nap videója
Dance of Responsibility – azaz A felelősség tánca című megrendítő…
Tovább olvasom >A termék, amelynek saját vendingautomatája van – A nap képe
Persze sokan – minimum rovatunk kedvelői – tudják, nem ez…
Tovább olvasom >