A világ legnagyobb étteremláncai
A National Restaurant News című amerikai szaklap minden évben megjelenteti a világ 200 legnagyobb forgalmú étteremláncának (gyors és hagyományos láncok egyaránt) listáját, amelyet az előző pénzügyi év adataiból állítottak össze. Az adatok az amerikai értékesítésre vonatkoznak, de minimum tanulságosnak nevezhetők, érdemes hát a legfontosabbakkal megismerkednünk.
Ahogy megszokott, az első 10-ben rendre ugyanazokkal az – egymást néha meg- és visszaelőző – piaci szereplőkkel találkozhatunk. A 2018-as listán az első, mint mindig, a McDonald’s, 37,5 milliárd dolláros eredménnyel, a második helyét néhány éve visszaszerző Starbucks 19 milliárddal (az alapító Howard Schultz idén köszönt el a cég éléről), az őket követő sorrend: 3. Subway (10,8 M), 4. Taco Bell (9,8 M), 5. Burger King (9,6 M), 6. Wendy’s (9,3 M). Jellemző, hogy a lista 50. szereplőjének is nagyobb az Egyesült Államokban realizált bevétele 1 milliárdnál.
A TOP 200 „középmezőnyében” és az alatt gyorsan változnak a pozíciók, a dollártízmilliókban mérhető forgalmú „kisebb” láncok egy-egy év alatt többtucatnyi helyet ugorhatnak előre vagy hátra a listán. A szegmens leggyorsabb növekedését a pékség-kávézó kategória produkálta 7,7 százalékkal, a csirketémájú éttermek 7,3, a mexikóiak 6,8, az ital- és snack kombót kínálók 4,7 százalékkal gyarapodtak. //
Kapcsolódó cikkeink
Hullámvölgyben a brit McDonald’s – új riválisok, régi gondok
A gyorsétterem-óriás egykor rajongással várt amerikai exportcikk volt a britek…
Tovább olvasom >Hot doggal erősít a Walmart – hat üzletében nyit gyorséttermet a Wienerschnitzel
Újabb lépést tesz a Walmart gyorséttermi kínálatának bővítésére: hat amerikai…
Tovább olvasom >Gyorséttermi nagyüzem: tovább nőtt a McDonald’s és a Burger King árbevétele, de egyre többe kerül a hamburger
Sikeres pénzügyi évet zárt 2024-ben a két legnagyobb gyorsétteremlánc Magyarországon:…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >