Magazin: A világ legmichelinesebb városai

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 20. 12:31

Egy amerikai internetes újság – feltehetően jól kipihent – újságírói összeállították a világ azon városainak listáját, amelyekben egy lakosra a legtöbb Michelin-csillag jut. Ön mit gondol, kik a legeredményesebbek ebben a „nemes” versengésben, amelyben sok kis üdülőváros aránytalanul nagy eséllyel indul?

Nos, aki nem hivatásszerűen foglalkozik a gasztronómiával, azt nagyon meglephetik az eredmények. Merthogy a legjobb 20 közé ugyan 5 francia város is került – közülük a „legelőkelőbb”, 8. helyen Paul Bocuse szülővárosa, Lyon –, de a legek legje mindenképpen az ugyancsak 5 pozíciót magáénak mondó Japán. Első a közel másfél milliós Kiotó, ahol 136 csillaggal számolva minden százezer lakosra 9,3 Michelin-csillag jut. A 320 csillaggal büszkélkedő Tokióban ugyanennyi embernek meg kell elégednie 2,5 csillaggal, lévén a város összlakossága meghaladja a 13 milliót.

A bizarr rangsorban, illik elmondani, a második helyet 7,5-ös aránnyal és 14 csillaggal a 186 ezres lélekszámú San Sebastian foglalja el, harmadik pedig az olasz Bergamo (120 ezer/6,6/8). Tegyük még mindehhez hozzá azt is, hogy a listát az aktuális értékelések figyelembe vételével állították össze: más irányba vitték volna a statisztikát az olyan eredmények, amelyeknél az elmúlt évtizedekben szerzett elismerések is számítanak. Ha a Michelin teljes történetének adatait vennénk számba, akkor ma még jobban szerepelnének a klasszikus francia síparadicsomok – Saint Bonnet-Le-Froid-ban 1351, Courchevel-ben pedig 468 csillag jutna százezer „őslakosra”.

Kapcsolódó cikkeink