A világ legjobb éttermei 2023-ban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 09. 21. 11:12

A „The World’s 50 Best Restaurants” listája a szavazás minden hibája ellenére a ma létező leghitelesebb étteremrangsornak tekinthető. A szavazás rendszere jól felépített: 2023-ban a világot 27 régióra osztották, mindegyikben 40 szakember szavaz: az átaluk legjobbnak tartott 10 olyan éttermet jelölik meg, ahol az elmúlt másfél évben igazoltan meg is fordultak – ebből hét lehet a saját régiójukból.

Jól hangzik, bár a mi régiónk (Ausztria, Magyarország, Svájc és Szlovénia) aktuális vezetőinek küldött, a részleteket firtató kérdéseinkre soha nem kaptunk válaszokat. (A régió jelenlegi vezetője Christian Grünwald, az osztrák A La Carte magazin főszerkesztője).

A szervezőkhöz néhány éve sok panasz érkezett a projekt unalmassá válásáról; a toplista évről évre valóban kevés meglepetést hozott. Így 5 éve az első tízből kikerültek az addig szinte kitörölhetetlennek hitt éttermek, a korábbi győztesek pedig az új elvek alapján nem is kerülhettek fel a listára. Az Európán kívüli éttermek száma nőtt.

2023-ban a világ élére a limai Central étterem került, 2. a barcelonai Disfutar, 3. a madridi Diverxo lett (ők tavaly ugyanebben a sorrendben követték a győztes koppenhágai Geraniumot a 2., 3., illetve a 4. helyen).

Vendégtér …

A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.

Az első tízbe 3 spanyol (a 4. helyet is ők vitték el: az 1400 lakosú Atxondóban működő Asador Etxebarri), 2 perui és 1-1 – sorrendben – dán, olasz, USA-beli és mexikói került, és a 10. helyre egy dubai éttermet megelőzve bejutottak még a franciák.

…és konyha a limai Centralban

A mi régiónk három étteremmel képviselteti magát a legjobb 50 között, 18. lett az osztrák Steirereck (Bécs), 26. a svájci Schloss Schauen­stein (Fürstenau), 32. a szlovén Hiša Franko (Kobarid).

A lista a spanyol gasztronómia fölényét mutatja: 6 étteremmel szerepelnek az első félszázban, de az olaszok is 5 étteremmel vannak jelen benne, igaz, nem a spanyolokéhoz hasonló helyezésekkel. Dél-Amerika folyamatosan tör előre, talán ők szorítják ki a korábban jóval nagyobb számban szereplő ázsiaiakat. //

Kapcsolódó cikkeink