A videós hirdetések vásárlásra buzdítanak

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2020. 10. 05. 10:23

Egy frissen megjelent kutatás szerint az idei ünnepi szezonban a videós hirdetések 48%-kal több eladást generálnak, mint statikus társaik az USA-ban. A VidMob tanulmányozta az on- és offline kereskedők Facebook, Instagram, Facebook Messenger és Facebook Audience Network hirdetéseit és azok hatását a karácsonyi bevásárlásra az utóbbi 2 év utolsó negyedévében.

Videós hirdetések az ünnepi szezonban

A vállalat meglátásait több mint 8 000 hirdetés elemzésére alapozza, amit 35 kereskedő 429 ünnepi kampányában alkalmaztak. A tanulmányt a Mobil Marketer elemezte és közölte szeptember 29-én.

Időtartam és hívószavak

A videós hirdetések időtartama kulcsfontosságú a sikeres eladásokhoz. A 10-15 másodperces spotok a nyerők, hiszen 19%-kal nagyobb értékesítést generálnak, mint az átlag hosszúságúak, 12%-kal többet, mint a 16 másodpercnél hosszabbak és 184%-kal többet, mint a leggyengébben teljesítő 1-5 másodperces verziók.

Ami a kreatívot illeti, az első 3 másodpercben szöveget is megjelenítő hirdetések 46%-kal magasabb eladási számokat produkáltak, mint a szöveg nélküliek. Az angol „shop” (vásárolj) szó megjelenítésével átlagosan ötször annyi vásárlást generáltak, mint a „get” és „find” (vedd, találd) szavakkal.

A meglepetés hat a videós hirdetésekben

A meglepetés ereje hat leginkább a videós hirdetések első másodperceiben

A VidMob tanulmány más kutatásokra hivatkozva kiemeli, hogy a pandémia idején 360%-kal megugrott azoknak a videóknak a hatása, amik az első 3 másodpercben a „meglepetés” emócióra építenek. A „boldogság” érzékeltetése viszont 64%-kal visszavetette az értékesítést, rámutatva ezzel, hogy erre most nem volt vevő a közhangulat. A megnyugtató és természetet bemutató reklámok jól szerepeltek. A szezonra a hagyományos ünnepi témák visszatérését, az ünnepi hangulat, a család és barátok bemutatását várják a szakértők, a pandémia és a szociális távolságtartás ellenére.

Mobil promóciók mozgatják az ajándékvásárlást

Bár összességében a kereskedelmi hirdetésekre szánt költések idén éves viszonylatban globálisan 8,1%-kal visszaestek, az e-kereskedelmi hirdetések várhatóan 18,3%-os növekedéssel zárják majd az évet. A VidMob tanulmánya szerint a digitális reklám kulcs szerepet játszik a márkák és kereskedők idei ünnepi promóciós tevékenységében. Kiemelten népszerűek lesznek a nem túl rövid, márkatörténetet elmesélő változatok.

A rövidebb videók nem az értékesítés ösztönzésére, sokkal inkább a márkaismertség növelésére alkalmasak a közösségi médiában, például a Facebookon.

Az Egyesült Államokban az e-kereskedelem a második negyedévben már a teljes kereskedelem 16%-át tette ki, a Census Bureau jelentése szerint. Az utolsó negyedévre optimista várakozással tekintenek, bár a munkanélküliség az utóbbi 8 év legmagasabb számait mutatja, mégis az annyira jellemző ünnepi utazások világjárvány miatti elhalasztására számítanak, ami felszabadítja a kereteket az ajándékvásárlásra.

Ünnepi hangulat digitálisan

Digitális reklám és ünnepi hangulat

Kapcsolódó cikkeink