A DAX index egy hónap alatt közel 10 százalékot esett

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 22. 08:13

2014 nyarán nagyot változott a helyzet a pénzpiacokon, és a korábban vázolt forgatókönyveink közül a negatív felütésűek kezdenek megvalósulni.

Gödrösy Balázs ügyvezető GFS Consulting

Gödrösy Balázs
ügyvezető
GFS Consulting


Ukrajnában a nyár közepén lelőtt maláj gép körül zajlottak az események. Az ukrán hadsereg egyre inkább ura a helyzetnek, bár az oroszok is mintha bevonulnának. Viszont ezeket az eseményeket az EU és az USA már nem nézte tétlenül, és az eddigi puha szankciók után bekeményítettek. Ezek már nagyon fognak fájni az orosz gazdaságnak. A Fitch Ratings is rúgott egyet az amúgy is gyenge orosz gazdaságba egy leminősítéssel, és megerősítette, hogy Oroszország arany- és devizatartalékai az év végére jelentősen csökkenhetnek. Az oroszok válaszul megtiltották a zöldség-gyümölcs importot és már az autóipari beszállítások leállításán gondolkoznak. Ebből akár gazdasági válság is lehet!

Amerikában a gazdaság jól teljesít, de úgy tűnik, ez is baj: a hangulat nagyon hullámzó, köszönhetően a FED intézkedéseitől való félelemnek, az emelkedő munkanélküliségnek, és az európai rossz híreknek. A kötvényvásárlásokra szánt pénzt tovább csökkentették, és a tervek szerint októberre be is fejezik. Ez a tény önmagában kihúzhatja a dugót a tőzsdei
menetelésből.

Európában a vezető német DAX index egy hónap alatt közel 10 százalékot esett, az orosz–ukrán válság és a szankciók a gazdasági visszaesés formájában már kezdik éreztetni hatásukat. Nagy valószínűséggel szükség lesz ősztől az EKB likviditás bővítésére!

Itthon folyamatosan érkeznek a negatív hírek a hazai bankrendszerre vonatkozóan, leminősítések, devizahiteles mentés stb. Az MNB egy dupla huszárlépéssel újabb rekordmélységűre, 2,1 százalékos szintre csökkentette az alapkamatot. De ez a szint a korábbi jelzésüknek megfelelően már nem tudta megtartani a negatív világpiaci hangulatban a hazai fizetőeszközt, és a hosszú távú magyar államkötvények árfolyamával együtt esett a forint a 315-ös szint fölé.

Előretekintve, 2014 nyarának végére sok öröm nem várható a pénzpiacokon, hiszen továbbgyűrűzik az orosz–ukrán konfliktus, illetve teret fognak nyerni a negatív gazdasági hatások, a FED ősszel leállíthatja a kötvénykibocsátást és kamatot emelhet, itthon pedig a devizahiteles mentés újabb meglepetéseket tartogathat és kieshetnek még csontvázak a bankrendszer szekrényeiből is.

Kapcsolódó cikkeink