A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen
Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
Az inflációs környezet komoly kihívás elé állítja a vállalkozásokat, amelyek sokszor egyes költségeik meredek emelkedésével szembesülnek, amit képtelenek saját áraik emelése nélkül kigazdálkodni. Fontos ugyanakkor, hogy a helyzetet ne rontsa még a verseny korlátozása is, mert az további áremelkedésekhez vezetne, ami egyre nehezebb helyzetbe hozná a fogyasztókat. Az Európai Unió tagállamainak versenyhatóságait, valamint az Európai Bizottságot tömörítő Európai Versenyhálózat (ECN) az ukrajnai háború kitörését követően közös nyilatkozatot tett közzé a versenyjog háborús helyzetben történő alkalmazásáról, amelyet a GVH s irányadónak tekint.
Ezért a nemzeti versenyhatóság féléves konzultációs sorozatba kezdett, amelynek célja, hogy tájékozódjon a piacok folyamatairól és felhívja a gazdasági szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a tiszta verseny kulcsfontosságára az infláció megfékezése érdekében.
Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a konzultációs sorozat elindításával kapcsolatban rámutatott:
„A GVH védi a fogyasztókat és segíti a vállalkozásokat. Infláció idején a versenyjog helyes alkalmazásához elengedhetetlen a piaci szereplők gazdálkodási körülményeinek ismerete. Fontos emellett a vállalkozások versenyjogi tudatosságának erősítése, ha ugyanis összehangoltan hárítják át a plusz költségeiket a fogyasztókra, akkor megsértik a versenytörvényt. Elvárható, hogy a piaci szereplők ehelyett inkább innovatív módon fékezzék a növekvő költségeiket. Az infláció letöréséből mindenkinek ki kell vennie a részét.”
2022. november 29-én, a sorozat első eseményén Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a Magyar Pékszövetség vezetőivel folytatott konzultációt az infláció kezelésével kapcsolatos aktuális kérdésekről. A találkozón a GVH elnökhelyettese egyrészt tájékozódott a szövetség, illetve az általa képviselt piaci szereplők jelenlegi helyzetéről és elképzeléseiről, másrészt tájékoztatást adott a versenyjogi szabályokból fakadó lehetőségekről és korlátokról.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte:
„A vállalkozások legnagyobb problémája jelenleg a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanul emelkedő input költségek kezelése. Szakmai információ nyújtással, tendenciák előre jelzésével, a vállalkozásokat segítő pályázati lehetőségek ismertetésével segítjük a sütőipar szereplőit a megváltozott gazdasági környezethez való alkalmazkodásban.”
A GVH ezúton is felhívja a további nehéz helyzetbe került, vagy várhatóan kerülő ágazatok piaci szereplőinek, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a konzultáció lehetőségére. Az érintettek az inflacioskonzultaciosorozat2022@gvh.hu email címen jelezhetik érdeklődésüket a Gazdasági Versenyhivatal felé.
GVH Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkeink
A GVH segít, hogy a Black Friday időszakában se érjen senkit kellemetlen meglepetés
Már javában dübörög a Black Friday, a boltok és webshopok…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >