A vendéglátásban érdekelt cégek is kaphatnak segítséget rezsiköltségeik mérsékléséhez
A turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program. Ez alapján a vendéglátásban érdekelt cégek is kaphatnak segítséget rezsiköltségeik mérsékléséhez, viszont csak akkor, ha ez valamilyen energetikai átalakítással párosul.
Íme, a jogosultak köre:
Szombati Károly, a Hotel Charles alapító-tulajdonosa a Portfolio megkeresésére elmondta: valóban segítséget jelenthet a kormány által még tavaly decemberben meghirdetett támogatás abban az esetben, ha tényleg hozzájuthatnak. A vállalkozó ugyanis szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy jelentősen csökkennének közüzemi számláik egy esetleges energetikai korszerűsítés után. Hozzátette: éttermükben mostanra legalább már alapanyaghiány nincs, a forgalom viszont alaposan visszaesett.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke elmondta, hogy a piac most éledezik az év végi hajrá után. Meglátása szerint jól sikerült az ünnepi időszak a vendéglátásban, így érdemes volt nyitva maradni.
„Most azonban minden vállalkozó komoly döntés előtt áll, hogyan folytassa a fűtési szezonban. Sokan nem tudnak majd élni az energetikai korszerűsítéssel, mert például egy társasház földszintjén, egy bérleményben működtetik az éttermüket, és nem valószínű, hogy például napelemet tudnak telepíttetni a ház tetejére”
– fogalmazott a szervezet elnöke, aki szerint egy étterem számára eleve sokmilliós költséget jelent az áttérés földgázról elektromos áramra, mivel ez nem pusztán az energetikai rendszer átépítésével jár, hanem a géppark cseréjével is.
„Még mindig nagy a káosz az energetikai ellátásban. Volt olyan éttermes vállalkozó, aki tavaly csak huszadszorra kapott egyáltalán árajánlatot az elektromos áramra. Némely cégvezető így is bevállalta a többszörös áramárat, de volt, aki inkább a tőzsdei napi mozgó árat választotta. Úgy tűnik, hogy egyelőre a nem fixárat választók jártak jobban”
– tette hozzá Kovács László.
Kapcsolódó cikkeink
AM: megvannak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első eredményei
Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme 2024 téli ünnepi időszakában…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >Várakozások az USA-ban
Az amerikai Nation’s Restaurant News november eleji cikkében azt taglalta,…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: a kormány teljesítette vállalását, 2024-ben 3,7 százalékra mérséklődött az infláció, ami 2025- ben még tovább, 3,2 százalékra csökken
A kormány teljesítette vállalását, 2023-ban letörte, 2024-ben pedig alacsony szinten…
Tovább olvasom >KSH: decemberben 4,6 százalékkal, 2024-ben átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az árak az előző évi azonos időszaki értékeket
2024. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >A Shell Hungary felmérése új trendeket mutat a digitális vásárlás terén
Az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak, a Shell Hungary…
Tovább olvasom >