A vendéglátásban érdekelt cégek is kaphatnak segítséget rezsiköltségeik mérsékléséhez
A turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program. Ez alapján a vendéglátásban érdekelt cégek is kaphatnak segítséget rezsiköltségeik mérsékléséhez, viszont csak akkor, ha ez valamilyen energetikai átalakítással párosul.
Íme, a jogosultak köre:
Szombati Károly, a Hotel Charles alapító-tulajdonosa a Portfolio megkeresésére elmondta: valóban segítséget jelenthet a kormány által még tavaly decemberben meghirdetett támogatás abban az esetben, ha tényleg hozzájuthatnak. A vállalkozó ugyanis szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy jelentősen csökkennének közüzemi számláik egy esetleges energetikai korszerűsítés után. Hozzátette: éttermükben mostanra legalább már alapanyaghiány nincs, a forgalom viszont alaposan visszaesett.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke elmondta, hogy a piac most éledezik az év végi hajrá után. Meglátása szerint jól sikerült az ünnepi időszak a vendéglátásban, így érdemes volt nyitva maradni.
„Most azonban minden vállalkozó komoly döntés előtt áll, hogyan folytassa a fűtési szezonban. Sokan nem tudnak majd élni az energetikai korszerűsítéssel, mert például egy társasház földszintjén, egy bérleményben működtetik az éttermüket, és nem valószínű, hogy például napelemet tudnak telepíttetni a ház tetejére”
– fogalmazott a szervezet elnöke, aki szerint egy étterem számára eleve sokmilliós költséget jelent az áttérés földgázról elektromos áramra, mivel ez nem pusztán az energetikai rendszer átépítésével jár, hanem a géppark cseréjével is.
„Még mindig nagy a káosz az energetikai ellátásban. Volt olyan éttermes vállalkozó, aki tavaly csak huszadszorra kapott egyáltalán árajánlatot az elektromos áramra. Némely cégvezető így is bevállalta a többszörös áramárat, de volt, aki inkább a tőzsdei napi mozgó árat választotta. Úgy tűnik, hogy egyelőre a nem fixárat választók jártak jobban”
– tette hozzá Kovács László.
Kapcsolódó cikkeink
Ingadozó munkaerő-állomány
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >A visszaváltás nehézségei
A palackvisszaváltás komoly problémát jelent a HoReCa szektor számos képviselőjének. A…
Tovább olvasom >Új szabályozás a vendéglátásban: maximálják a szervizdíjat, a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz kerül
A magyar kormány új rendelete szerint a vendéglátóhelyeken a szervizdíjat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >