Magazin: A Véleményvezérek megismerése, avagy a Sociolog élőben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 01. 28. 09:38

A digitális fogyasztó szokásait ma már nem is az internet, hanem a mobil térnyerése irányítja. A kutatásokban egyre gyakrabban szembe kell azzal néznünk, hogy vannak olyan, a klasszikus módszerekkel nehezen elérhető célcsoportok, akiknek a véleménye valóban fontos.

Sorozatunk előző részében (Trade magazin, 2014. októberi szám) a Véleményvezérek jellemzőit foglaltuk össze. Ennek értelmében Véleményvezér fogyasztónak nevezzük azokat, akik innovátorok, illetve korai elfogadók, ezenkívül befolyással bírnak a környezetükre, mert megosztják tapasztalataikat a többiekkel. Harmadrészt pedig egy Véleményvezér érzelmileg kötődik is a termékhez, illetve a kategóriához, tud arról involváltan nyilatkozni.

Külön kihívást jelent a kutatói szakmának, hogy a Véleményvezéreket meg tudjuk kérdezni. A klasszikus személyes, telefonos vagy fókuszcsoportos beszélgetés nem elég vonzó számukra, ezért kellett egy olyan felületet találni, amelyen keresztül be tudjuk őket vonni kutatásokba.

A már kipróbált Sociolog megoldást kínál a modern platformokon keresztül kommunikáló fogyasztókhoz. A résztvevők a saját számítógépükön vagy mobiltelefonjukon keresztül vehetnek részt a kutatásban anélkül, hogy bármit telepíteniük kellene. A számítógépes bejelentkezéshez egy egyedi linket küldünk e-mailben, míg a mobil verzióban egy ingyenes IOS vagy Androidos applikációt kell letölteniük.

A Sociolog egyfajta online fókuszcsoportot jelent, ahol egy képzett moderátor irányítja a kutatást, és adja ki a feladatokat írásban az online felületen, míg a megrendelő külső szemlélőként megfigyelheti a kutatást, és így azonnal valós idejű insightokat kap. A moderátornak azonban több feladata van, mint egy sztenderd fókuszcsoport esetén. Nemcsak vezeti a beszélgetést, de úgynevezett aktivitásokat is ad a résztvevőknek. Maga a kutatás három és hét nap közötti intervallumban ajánlott. Ennyi idő alatt találkozik a résztvevő a kutatás fókuszában álló márkákkal, termékekkel, vagy ki tudja próbálni a tesztelendő szolgáltatásokat. Az egy hétnél hosszabb kutatásoknál már megjelennek az elfáradás jelei, egy bizonyos időn túl pedig kimerítő lehet a kutatás a résztvevők számára, illetve feldolgozhatatlan mennyiségű adattal állhatunk szemben a végén.

Az első nap a bemutatkozással telik, a résztvevők elkészítik személyes profiljukat és megismerik a kutatás témáját. A második naptól kezdve különböző feladatokat kapnak, így például írják le/fényképezzék le kedvenc terméküket, menjenek el egy adott boltba és mondják el, ott mit tapasztaltak, vagy akár próbáljanak ki új termékeket és azokról írjanak véleményt. Témától függően vannak olyan beszélgetések, amelyek csak a moderátor és a résztvevő között zajlanak, ezek tipikusan a személyes értékekkel, egyéni élményekkel kapcsolatos kérdések. Ezentúl vannak nyitott diszkussziók is, amikor a résztvevők csoportosan beszélik meg a témát. Ezeket jellemzően a vélemények ütköztetésére, imázsmérésre és a használati szokások megvitatására használjuk fel.

A tapasztalatok alapján a modern kor eszközeit használó fogyasztók szívesen vesznek részt az ilyen kutatásokban, aktívak, jól mozgathatóak és igazán nyíltak. A legutolsó ügyfélvisszajelzésként azt hallottam, hogy nagyon hasznosnak bizonyult a résztvevők által készített fényképeken bemutatni a cég vezetőségének, melyek azok a területek, amelyekkel a vásárlók igazán elégedet­lenek. És persze ezután lett is büdzsé a változtatásra.

Kapcsolódó cikkeink