A vásárlók aktivitásától függ az online kiskereskedelem további növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 10. 11:50

Az online vásárlással először találkozók aránya az idei év végére várhatóan egyszámjegyűre csökken a mostani 12-14 százalékról, ezért a piac további növekedése sokkal inkább függ a vásárlók aktivitásának növekedésétől, mint újabb rétegek bevonásától – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös kutatássorozatának idei második felméréséből.

internet

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a vásárlási aktivitás a minőségi kínálat mellett leginkább a kényelmi és értéknövelt szolgáltatások folyamatos bővítésével erősíthető.

A felmérés szerint a karácsonyi szezon után az év első negyedében jelentősen visszaesett a forgalom, ugyanakkor éves összehasonlításban mintegy 16 százalékos növekedés figyelhető meg az online kiskereskedelem hat legnagyobb szektorában.

Az év első három hónapjában a hat szektor együttesen több mint 30 milliárd forint forgalmat ért el, ami a növekedési ütemét, a pozitív várakozásokat és a vasárnapi boltbezárás hatásait tekintve a második negyedévben várhatóan már 40 milliárd forint fölé is emelkedhet.

A várakozások javulásában feltehetően nagy szerepük van a vasárnapi boltzárhoz kötődő feltételezéseknek.

A lakossági kutatások ugyanakkor azt jelzik, hogy az intézkedés miatt egyelőre csekély tényleges emelkedés várható az online kiskereskedelemben, az érdemi hatások kialakulásához még több hónapra van szükség – teszik hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink