A vártnál több új munkahely jött létre az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 06. 11:04

Áprilisban az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta ugyanakkor megegyezett a márciusival.

 

Pozitív meglepetést okozott az amerikai munkahelyekre vonatkozó adatközlés

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a teljes, mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 428 ezerrel nőtt áprilisban, ugyanúgy mint márciusban. Szakértők gyengébb adatra, 391 ezerre számítottak.

Az áprilisi munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt, míg a szakértők véleményének az átlagában javuló adat, 3,5 százalék szerepelt. Tavaly áprilisban a mutató jóval magasabban, 6 százalékon állt.

A szabadidő- és szállodaiparban 78 ezerrel, a szállítási és raktározási szolgáltatások területén 52 ezerrel, a szakmai szolgáltatások területén 41 ezerrel nőtt a munkahelyek száma és 29 ezer új munkahely jött létre a kiskereskedelemben, az ipari szektorban 55 ezer, az egészségügyben pedig 34 ezer.

Áprilisban a versenyszférában 406 ezerrel, a közszférában 22 ezerrel nőtt az állások száma.

A munkaerőpiaci részvételi arány 62,2 százalékra csökkent a márciusi 62,4 százalékról.

A versenyszférában az átlagos órabér áprilisban 0,3 százalékkal nőtt márciushoz képest, amikor 0,5 százalékos növekedést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az átlagos bérek 5,5 százalékkal nőttek a márciusi 5,6 százalékos emelkedés után.

A heti átlagos munkaidő 34,6 óra maradt áprilisban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink