A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 08. 26. 11:05

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.

Romlott a német fogyasztók hangulata.

Az index összetevői közül a jövedelmi várakozások javultak ugyan, a mutató értéke az előző havihoz képest 1,5 ponttal 30,5 pontra emelkedett szeptemberre vonatkozóan. A fogyasztók költekezési hajlandóságát számszerűsítő mutató értéke viszont 4,5 ponttal 10,3 pontra csökkent, a gazdasági környezet alakulásának a megítélését számszerűsítő mutató értke pedig 13,8 ponttal esett 40,8 pontra.

A fogyasztói hangulat romlását az infláció növekedésére vezette vissza a közleményben Rolf Bürkl, a GfK fogyasztói szakértője. Júliusban az évesített infláció 3,8 százalékra, 13 éves csúcsra emelkedett Németországban.

A GfK német fogyasztói hangulatindexének legutóbb tavaly áprilisban volt pozitív értéke, 2,7 pont. Májusban az index mínusz 23,1 pontra zuhant és azóta minvégig több-kevesebb értékkel negatív tartományban mozgott. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink