A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az amerikai termelői árak januárban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 17. 09:17

A vártnál jobban emelkedett januárban az amerikai termelői árindex a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtöki jelentése alapján.

A friss és szárított zöldségek árai 33,5 százalékkal csökkentek

Januárban az Egyesült Államokban a termelői árindex szezonális kiigazítással 0,7 százalékkal, hét hónapja a legnagyobb ütemben emelkedett az előző havihoz képest a decemberi 0,2 százalékos visszaesést követően. Januárra a piacok 0,4 százalékos havi növekedést vártak.

Januárban éves szinten a termelői árindex 6,0 százalékkal emelkedett, a legkisebb mértékben 2021 márciusa óta. Decemberben 6,5 százalékkal nőtt az árindex a 12 hónapos periódusban. A piacok januárra 5,4 százalékos éves növekedést vártak.

Az árucikkek ára 1,2 százalékkal emelkedett, ami a tavaly júniusi 2,2 százalékos emelkedés óta a legnagyobb növekedés, főként a benzinköltségek 6,2 százalékos emelkedése miatt. A lakossági földgáz, a gázolaj, a repülőgép-üzemanyag, az üdítőitalok és a gépjárművek indexei is emelkedtek. Ezzel szemben a friss és szárított zöldségek árai 33,5 százalékkal csökkentek. Eközben a szolgáltatások ára 0,4 százalékkal drágult, főként a kórházi járóbeteg-ellátásé, 1,4 százalékkal.

Kapcsolódó cikkeink