OECD: A vártnál lassabb lesz a növekedés a világban, hazánk recesszióba süllyed

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 28. 14:55

Lefelé módosította a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a globális növekedésre vonatkozó előrejelzését a világgazdaságban tapasztalható bizonytalanságokra hivatkozva.

A hétfőn ismertetett őszi összeállítás szerint a globális gazdaság 3,8 százalékkal fog bővülni az idén a korábban várt 4,2 százalék helyett. Jövőre 3,4 százalékos növekedést valószínűsít a 27 fejlett országot tömörítő szervezet, fél évvel ezelőtt még 4,6 százalékot vártak. 2013-ban 4,3 százalékot valószínűsít az OECD.

A 27 tagországban az idén átlagosan 1,9 százalék, jövőre 1,6 százalék, 2013-ben 2,3 százalékos növekedés várható.

Az euróövezetben idén 1,6 százalék, jövőre 0,2 százalék, 2013-ban 1,4 százalék lesz a növekedés az OECD szerint.

Az Egyesült Államokban az idei 1,7 százalékról jövőre 2,0 százalékra, 2013-ban 2,5 százalékra gyorsul a növekedés.

Az elemzés szerint az euróövezeti válság a legnagyobb kockázati tényező a világgazdaság növekedésére nézve, mivel megfelelő kormányzati intézkedések híján nemcsak az euróövezeti országokat fenyegeti recesszió, hanem azokban az országokban is a gazdasági helyzet masszív romlását idézheti elő, amelyekben most még viszonylag stabil a pénzügyi helyzet.

Az OECD elemzői úgy vélik, hogy elengedhetetlen a bankszektor feltőkésítése, a pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) kapacitásainak bővítése. Mindamellett az OECD aggasztónak tartja, hogy az euróövezeti vezetők még mindig nem adtak megfelelő választ az adósságválságra.

“Aggodalomra ad okot, hogy a politikusok nem képesek belátni annak szükségességét, hogy határozott lépéseket tegyenek a globális gazdaságot veszélyeztető reális és egyre növekvő kockázatok kezelésére” – jelentette ki az OECD vezető közgazdásza a jelentés ismertetésekor.

Pier Carlo Padoan elmondása szerint az amerikai gazdaság csak lassan tér magához, az euróövezet enyhe recesszióba kerül, felgyorsul a japán gazdaság növekedése a természeti katasztrófákat követő újjáépítésnek köszönhetően, de ez csak átmeneti jellegű, pozitív hatása hamar el fog halványulni.

Az OECD szerint Magyarország recesszióba süllyed jövőre és a befektetői bizalom helyreállítása érdekében hitelmegállapodás megkötését sürgeti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A szervezet őszi világgazdasági kilátások jelentésében arról tájékoztatott, hogy 0,6 százalékos csökkenésre módosította 2012-es magyar GDP-növekedési előrejelzését az előző prognózisban jelzett 3,1 százalékos növekedésről. Az idén a magyar GDP 1,5 százalékkal nő majd az előző előrejelzésben várt 2,7 százalék helyett. A 2012. évi visszaesést elsősorban az üzleti és a fogyasztói hangulat romlása, a jelentős költségvetési kiigazítás, illetve a szigorúbb hitelezési politikák okozzák majd.

Az OECD szerint a magyarországi fogyasztói bizalomra a legnagyobb veszélyt a helyi szakpolitikák miatti növekvő bizonytalanság jelenti, de a gazdasági kilátásokra negatívan hat a tompuló világgazdasági növekedési ütem.

A párizsi székhelyű szerezet a devizahitelek végtörlesztési programjának felszámolására szólítja fel Magyarországot, mivel az jelentős hitelszűkéhez vezethet.

Az OECD szerint a kialakult piaci feszültség jelentős mértékben korlátozza a jegybank monetáris enyhítési mozgásterét. Úgy vélik, a jegybank legfeljebb 5,5 százalékra lesz képest csökkenteni irányadó kamatlábát 2013-ig, holott ennél nagyobbra lenne szükség. A szervezet szerint a kormány által bejelentett adóemelések, a minimálbér megemelése, illetve a gyenge forint inflációs nyomást gerjeszthetnek.

Az OECD Magyarországra vonatkozóan a lakossági fogyasztás idei 0,7 százalékos, jövő évi 2,0 százalékos visszaesésére számít. A kormányzati kiadások a szervezet szerint 2011-ben 0,3 százalékkal, 2012-ben 1,3 százalékkal csökkennek. A beruházások értéke pedig rendre 6,7 százalékkal, illetve 3,9 százalékkal mérséklődik. A GDP változásához a nettó külkereskedelem idén +2,7 százalékkal, jövőre +1,7 százalékkal járul hozzá.

A gazdasági szervezet számításai szerint idén 3,9 százalékos, 2012-ben 4,9 százalékos infláció lesz Magyarországon. A munkanélküliségi ráta 11,0 százalékról 11,9 százalékra nő 2012-ben.

Az OECD 4,0 százalékos 2011. évi általános költségvetési többletet, 2012-ben 3,4 százalékos hiányt vár. A maastrichti kritériumok szerint számított GDP-arányos államadósság az idei 84,2 százalékról jövőre 85,1 százalékra, 2013-ban pedig 85,9 százalékra nő. Magyarország 1,9 százalékos idei folyó fizetési mérleg többlete 2012-ben 1,4 százalékra, 2013-ban 1,2 százalékra mérséklődik – véli az OECD. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink