A vártnál kisebb külkereskedelmi többlet a fogyasztás élénkülésére utal

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 06. 12:12

A belső kereslet élénkülésére utal, hogy a vártnál kisebb lett a külkereskedelmi többlet áprilisban az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

bolt-polc

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslés alapján pénteken tette közzé, hogy áprilisban a kivitel euróértéke 3,1, a behozatal 4,2 százalékkal nőtt, és emiatt a kereskedelmi többlet 47 millió euróval 625 millióra (192 milliárd forintra) csökkent a múlt év azonos hónapjához képest.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a külkereskedelmi termékforgalom többlete áprilisban a vártnál kisebb volt, ami az egy évvel korábbinál némileg szerényebb ugyan, de jelentős összeg.

Mind az export mind az import áprilisi növekedési üteme elmaradt a korábbi hónapokétól, de főleg amiatt, hogy 2013-ban gyenge márciust erős április követett, a bázis így most magas volt – hívta fel a figyelmet a szakértő. Török Bálint szerint valószínű, hogy a folytatásban a forgalom dinamikája nagyobb lesz. Az is feltételezhető, hogy az import erősödése folytatódik, az élénkülő hazai fogyasztás és beruházások miatt, így a havi többletek is mérséklődhetnek, és a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez is valamivel szerényebb mértékben járul majd hozzá a külkereskedelem – fejtette ki az elemző.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szintén megjegyezte: lassult az exportnövekedés üteme, de a márciusi adat kiugró volt, a mostani eredmény jobban illeszkedik a trendbe. Az importnak az export feletti növekedése arra utalhat, hogy a belső kereslet kezd beindulni Magyarországon – tette hozzá. Szavai szerint “benne van a pakliban”, hogy ahogy a belső keresleti elemek növekedéshez való hozzájárulása javul, úgy a külkereskedelmi mérleg többlete is lassan csökkenhet idén a tavalyi csúcsértékről. Megjegyezte: ebből nem kell negatív következtetést levonni. A külkereskedelmi forgalomra vonatkozó becslése nincs az Erste Banknak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink