A vártnál kevésbé nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben januárban havi és éves szinten

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 03. 04. 11:10

Az euróövezetben az elemzők által vártnál kevésbé emelkedett a kiskereskedelmi forgalom januárban havi és éves összevetésben.

 

Nem jól indította az évet az eurózóna kiskereskedelme

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken nem végleges adatként közölte, hogy januárban havi szinten 0,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, miután decemberben 2,7 százalékkal csökkent. A szakértők lényegesen nagyobb, 1,5 százalékos havi szintű forgalomemelkedésre számítottak januárra.
Éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom növekedése 7,8 százalékra gyorsult a decemberi 2,1 százalékról, de elmaradt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 9,5 százaléktól.

Az előző havihoz képest Lengyelországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom januárban, 5,9 százalékkal. Luxembourgban 4,2 százalék, Dániában 3,7 százalék volt a havi növekedés. A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Szlovéniában csökkent, 4,6 százalékkal, továbbá Portugáliában 2,8 százalékkal és Litvániában 2,5 százalékkal.

Januárban éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, 32,3 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt 19,5 százalékkal és Litvániában 18,2 százalékkal. Éves csökkenést egyedül Finnországban mértek, 2,4 százalékosat.

Magyarországon januárban havi szinten 0,1 százalékkal csökkent, éves összevetésben pedig 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Eurostat által közölt adat szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink