A vártnál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 11. 06. 11:07

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben szeptemberben éves összevetésben, jelezve, hogy a lakosság fogyasztása továbbra is támogatja a gazdasági növekedést.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában éves összevetésben 3,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az augusztusi 2,7 százalékos növekedést követően. Elemzők gyengébb számra, 2,5 százalékra számítottak.
Havi összevetésben a bővülés a szakértői várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékra lassult az augusztusi 0,6 százalékról.
Az Európai Unióban havi szinten 0,2 százalékra lassult a kiskereskedelmi forgalomnövekedés az augusztusi 0,3 százalékról, éves összevetében ugyanakkor 3,2 százalékra gyorsult az augusztusi 2,8 százalékról.
Az uniós tagállamok közül éves összevetésben a legnagyobb mértékben, 7 százalékkal Romániában emelkedett a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben, megelőzve Magyarországot (+5,8 százalék) és Írországot(+5,2 százalék). A legnagyobb csökkenés Szlovákiában (-2,7 százalék) és Lettországban (-0,4 százalék) volt.
Havi szinten a legnagyobb mértékben Horvátországban bővült a kiskereskedelmi forgalom, 2,6 százalékkal, megelőzve Írországot (+2,4 százalék) és Romániát (+0,7 százalék). A legnagyobb, 2,4 százalékos csökkenést Portugáliában jegyezték fel, amelyet Lettország (-1 százalék) és Szlovénia (-0,7 százalék) követett. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink