A vártnál jobban nőtt a magyar gazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 12. 11:45

A bruttó hazai termék (GDP) 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 0,9 százalékos emelkedés után – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat jelentősen felülmúlja az elemzők 2,1 százalékos várakozását.

polc-

Az előző negyedévhez mérten 1,1 százalékkal javult a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint azt követően, hogy 0,7 százalékkal csökkent az első negyedévben.
A naptárhatás kiszűrésével 2,2 százalékos volt a GDP éves összevetésű emelkedése az első negyedévi 0,8 százalékos ütemet követően.
A GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított volumenindexe -, amely a statisztikai módszertan szerint minden egyszeri és rendkívüli tényezőt kiszűr – 1,7 százalékos növekedést jelez az előző év azonos időszakával szemben, ami 1,0 százalékponttal magasabb az első negyedévinél, de elmarad a tavaly negyedik negyedévi 2,8 százaléktól.
A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások járultak hozzá, de az első negyedévvel ellentétben az ipar és a mezőgazdaság most nem fékezte, hanem támogatta a növekedést. Az építőipar teljesítménye ugyanakkor továbbra is visszahúzta a GDP emelkedését.
Az év első felében 1,7 százalékos volt a GDP emelkedése a nyers, és 1,5 százalékos a naptárhatással kiigazított adat szerint.
A második negyedévi GDP részletes adatait szeptember 6-án közli második becslése alapján a KSH, a harmadik negyedévről november 15-én adja ki első becslését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink