A válságról szólt a Kereskedelem Napja is

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 12. 16. 08:00

Valóban a válság jelei mutatkoznak a kiskereskedelem eredményein? – tette fel kérdését Krisán László, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke az Európai Kereskedelem Napja megnyitóján.A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által kezdeményezett, majd az összes meghatározó kereskedelmi szövetség, a kamarák és a kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete által jegyzett, immár negyedik alkalommal megrendezett esemény témája eredetileg a kereskedelem ez évi eredményei lettek volna, ám a gazdasági folyamatok felülírták a szervezők szándékát.
Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, az Európai Kereskedelem Napja fővédnöke beszédében a válság eddigi hatásait ecsetelte. Mint mondta, kikerülni nem lehet a helyzetet, de tompítani igen. A kormány, reagálva a folyamatokra, igyekszik fenntartani a kis- és közepes vállalkozások likviditását.
Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a fogyasztóvédelmet emelte ki. Fontosnak tartja, hogy a válság időszakában is megfelelő maradjon a fogyasztói biztonság. Utalt az októberben elfogadott fogyasztóvédelmi szabálycsokorra és a folyamatosan formálódó állami fogyasztóvédelmi stratégiára.
Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke, mint mondta, ünnepelni jött az eseményre, így a rosszban is igyekszik a jót megtalálni. Kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a munkahelyek megtartása minden másnál fontosabb. A kormánytól várja az erre vonatkozó program kidolgozását.
Dr. Parragh László, az MKIK elnöke szerint leginkább a kis- és közepes vállalkozások likviditásának megtartásával lehet tompítani a válság hatását. Az elnök úgy vélte, a válság miatt felgyorsul a tőkekoncentráció, ami a kiskereskedelemi láncok erősödését hozhatja.
A rendezvény programjának keretében a kiemelkedő eredményeket elért magyar kereskedelmi dolgozók, a szakmai érdekvédelmi szervezetek javaslatai alapján idén is magas szintű állami és szakmai kitüntetésben részesültek: átadásra kerültek Klauzál Gábor-díjak és miniszteri elismerések, valamint a VOSZ által alapított Magyar Kereskedelemért Nagydíj is.

Kapcsolódó cikkeink