A vállalatok egyre inkább felismerik a környezetvédelmi megoldások eredménynövelő hatását

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 04. 11:10

Fordulóponthoz érkeztek a világ vállalatai, kezdik felismerni, hogy a környezetvédelmi tényezők figyelembe vételea beruházásoknál nem csak helyes, hanem üzletileg kifizetődő stratégia is – állapítja meg a Fidelity International befektetési vállalatcsoport legfrissebb elemezése.

A vállalatok a tavalyihoz képest többet terveznek befektetni vállalkozásuk növekedésébe, mint annak fenntartásába. A növekedési beruházások arányának legnagyobb növekedése az energiaellátás és a közüzemi szolgáltatások körében figyelhető meg, miközben hirtelen megnőttt a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási szempontok iránti érdeklődés minden régióban, részben az éghajlatváltozás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák szükségessége következtében.
A több növekedésvezérelt beruházás mellett az elemzők arra számítanak, hogy több vállalat fog tőkét bevonni a következő 12 hónapban: a vállalatok körülbelül 38 százaléka világszerte, szemben a tavalyi 30 százalékkal. Noha a kamatlábak továbbra is alacsonyak, az elemzők ezt nem a stressz jeleként látják; a nemteljesítési ráták valószínűleg csak kismértékben fognak emelkedni. Az amerikai kötvényfutamidők várható hulláma és a kapcsolódó refinanszírozás, amely szigoríthatja a hitelezési feltételeket, 2021. előtt nem fog beindulni.
A Fidelity közleménye szerint összességében a vállalati hangulat borúlátóbb, mint az elmúlt évben, de még pozitívnak mondható. Miután az elemzők – helyesen – jelezték előre az összehangolt növekedés végét 2019-ben, recessziót nem jeleztek, úgy vélik, hogy az üzleti környezet javulni fog, de csak csekély mértékben és lassabb ütemben. Úgy tűnik, az alacsony kamatlábaknak, a globális kereskedelem fellendülésének és a még mindig erős fogyasztónak köszönhetően a vállalati recesszió – legalább 2021-ig – még várat magára – írták.
Az elemzők mindössze 36 százaléka számol be arról, hogy vállalatuk a növekedési ciklus végére készül, szemben a tavalyi 49 százalékkal. Ehelyett a Fidelity elemzői összességében egy nyugodtabb 12 hónapos időszakot jósolnak a vállalati fundamentumok esetében, még a geopolitikai kockázatok fennmaradása mellett is.
A felmérés rámutat arra is, hogy a demográfiai változások előtérbe kerültek. Az elemzők arra számítanak, hogy az elöregedő népesség kiegyensúlyozottabb hatást fog gyakorolni a vállalatokra, mint a múltban, amikor ezt túlnyomórészt negatívnak tekintették. A vállalatok alkalmazkodnak az idősebb népesség igényeihez, ennek az informatika és az egészségügy a legnagyobb kedvezményezettje – írja a Fidelity közleményében.
A kutatás összesíti mintegy 15 000 vállalati megbeszélés eredményeit, a legfrissebb felmérést 2019 decemberében 152 elemzőtől kapott 179 válasz alapján állították össze. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink