A Vajdahunyadvárban mutatkozik be a Balatonboglári Borvidék

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 04. 13:01

Tizenkilenc neves, illetve feltörekvő pincészet – többek között a Garamvári Szőlőbirtok, a Konyári pince, a Légli Szőlőbirtok vagy a Kislaki bormanufaktúra – válogatott tételeivel ismerkedhetnek meg a látogatók a Balatonboglári Borvidék Borbemutatóján csütörtökön a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

“A balatonboglári az ország ötödik legnagyobb borvidéke, 3400 hektáron 4800 hegyközségi tag 8 hegyközségben, 37 település területén termel szőlőt. Ezek az 50 és 200 méter közötti, kellemesen hullámos domboldalak, amelyek szembekacsintanak a Balatonnal, közvetlenül élvezik a tó reflexiós hatását a napsugárzásban” – beszélt a borvidékről Garamvári Vencel, a szervező Dél-Balatoni Borút Egyesület elnökségi tagja.

Mint a borász hozzátette, egyedülálló adottságról van szó, amelyet nem tett tönkre a turizmus: a parttól 1,5 kilométerre csodálatos tölgyesek, szép kitettségben, változatos talajokon gyönyörű szőlők találhatók, és ezeket mindinkább gondos gazdák kezei művelik.

“Egyre több kis borászat kezd termelésbe ezen a sokrétű, sokszínű borvidéken, és igyekszik olyan arculatot adni a borainak, amely megjeleníti az adott terroirt” – hangsúlyozta a 2006-ban az Év bortermelője címmel kitüntetett Garamvári Vencel.

A borász emlékeztetett arra, hogy a Balatonboglár környéki termelők közül 2008-ban Konyári János, majd tavaly Légli Ottó is elnyerte a rangos címet, ami bizonyítja, hogy a borvidéken magas minőségű szőlőművelés folyik.

Ezt csütörtökön 19 pincészet több mint 80 tételén keresztül mérhetik le a Vajdahunyadvárba látogatók. “A legjobb borokat igyekeztünk előszelektálni, hogy segítsünk egy kicsit a közönségnek, amely így is a bőség zavarával fog küzdeni” – jegyezte meg Garamvári Vencel.

Beszámolója szerint a bemutató széles választékában egyaránt megtalálhatók majd az illatos, száraz fehérborok, a nehéz, testes vörösborok, nem beszélve a finom gyöngyözőborokról vagy a pezsgőkről. Fehérborból legalább 10-12, vörösből 6-7, összesen mintegy 20 fajtát lehet megkóstolni az Achs és Achs pincészet (Kéthely), a Balla pince (Balatonkeresztúr), a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet (Balatonlelle), a Dézsma pince (Balatonszárszó), a Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle), a Hujber pince (Balatonboglár), az Ikon borászat (Látrány), a Katona borház (Balatonboglár), a Kislaki bormanufaktúra (Balatonboglár-Szőlőskislak), a Koltai pincészet (Szőlősgyörök), a Konyári pince (Balatonlelle), a Légli Szőlőbirtok (Balatonboglár), a Némethi családi pincészet (Balatonlelle), az Öregbaglas pincészet (Kéthely), a Pócz pincészet (Balatonlelle), a Szent Anna borház (Szőlősgyörök), a Szent István pincészet (Somogyvár), a Szt Kristóf pincészet (Zamárdi) és a Veszprémi családi pince (Kötcse) tételeiből.

A dél-balatoni borok mellé a Kistücsök étterem finomságai, somogyi sajtok, kolbászok is megízlelhetők lesznek a bemutatón. A belépőhöz a korlátlan kóstolási lehetőség mellett egy Riedel borospohár is jár – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink