A Váci utca tizenötször olcsóbb New Yorknál

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 18. 00:04

A bérleti díjak átlagosan egy százalékot estek globálisan második negyedéves szintjükhöz képest – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) kiskereskedelmi szektorról szóló legújabb piacelemzéséből.

Az elemzés rámutat, hogy a gazdasági és kiskereskedelmi  mutatók javulására és a kereskedők növekvő bizalmára válaszul a világ számos piacán stabilizálódni kezdtek az első osztályú kiskereskedelmi üzlethelyiségek bérleti díjai 2009 harmadik negyedévében.
New York továbbra is a világ legdrágább retail piaca maradt annak ellenére, hogy az elmúlt 12 hónapban 25 százalékkal estek a bérleti díjak, az első osztályú ingatlanok bérleti díja évi 12 062 eurót tett ki négyzetméterenként. Az amerikai metropoliszt Hong Kong (7177 euró/m2/év) és Párizs (6300 euró/m2/év) követi.
A CB Richard Ellis elemzéséből kitűnik, hogy noha a fogyasztók továbbra is óvatosan költenek, a fogyasztói bizalom lassan bár, de javul. A kiskereskedelem még kihívások előtt áll, de a kereskedők bizalma is nőtt az elmúlt év során; az érett piacokra és az első osztályú lokációkra való terjeszkedés a legtöbb szektor – például az élelmiszer és a ruházati kereskedők számára – továbbra is fontos.
 A CBRE kutatása szerint – amely 220 vezető kereskedelmi cég 2010-re szóló európai expanziós terveit elemezte –  73 kereskedő (a megkérdezettek 36,5 százaléka) több mint 10 üzlethelyiség nyitását tervezi 2010-ben. 25 cég (12,5 százalék) a piaci lehetőségeket még agresszívebben kihasználva 40-nél is több bolt nyitását fontolgatja. A skála másik oldalán a megkérdezettek 43 százaléka 5 vagy annál kevesebb új üzlethelyiséget tervez.
A  helyzet meglehetősen különbözik az első és a másodosztályú üzlethelyiségek között. Számos cég arra használja a jelenlegi piaci lehetőségeket, hogy a korábbinál jobb boltokat és lokációt szerezzen meg, míg mások hálózatukat konszolidálják; „a legjobb” és az „egyéb” üzlethelyiségek közötti különbség pedig egyre nő. A legjobb helyszínek első osztályú üzlethelyiségeinek díjai stabilak maradtak és vonzzák a bérlőket, míg a másodosztályú lokációk és kisebb piacok emelkedő üresedéssel, csökkenő kereskedői kereslettel és visszaeső bérleti díjakkal szembesülnek.
Budapesten a Váci utca északi részén lehet a legdrágábban üzlethelyiséget bérelni, a havi és négyzetméterenkénti bérleti díj 60-80 euró. Az elemzés szerint ennél alig olcsóbban lehet üzletet bérelni valamely jobb bevásárlóközpontban –  közli a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink