A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete közleménye

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 11. 12:05

A fogyasztók elsöprő többsége itthon és Európában is azt akarja, hogy szigorúbb szabályok védjék az élelmiszertermelés céljából tartott állatokat, és elvárja, hogy az uniós döntéshozók végre cselekedjenek – derül ki egy friss, 8 uniós országban végzett fogyasztóvédelmi kutatásból, melyben magyar fogyasztókat is kérdeztek. Itthon a Tudatos Vásárlók Egyesülete közreműködésével zajlott a kutatás, apropója pedig az volt, hogy a területet szabályozó uniós jogszabályokhoz 2009 óta nem nyúltak, és az Európai Bizottság korábbi vállalása ellenére 2023 végére mindössze néhány terület újragondolását ígéri.

A jelenleg érvényben lévő szabályozások több évtizedesek. Olyan sürgető problémákat kellene rendezni, mint például a hímivarú malacok kasztrálása, a csonkolás (csőr, szárny, farok), a ketreces tartás, a borjak anyjuktól való elválasztása közvetlenül a születés után, vagy például az, hogy a természetellenesen gyors növekedésre szelektált csirkék lényegében nem tudnak lábra állni, mert a lábuk nem képes megtartani a saját súlyukat.

A felmérés szerint a vásárlók több területen is számítanak a változásra. Átláthatóbb termék címkézést, az állattenyésztők támogatását és motiválását a változtatásra, alaposabb tájékoztatást, valamint az állatjóléti zöldre festés korlátozását kérik. Az Egyesület csatlakozott a BEUC, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet felhívásához, amelyben sürgős változtatásokat követelnek. További információk és részletek az Egyesület honlapján.

(OS)

Kapcsolódó cikkeink