Drasztikus áfacsökkentést sürgetnek a tojáspiaci szereplők

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 19. 12:07

Arra kérik Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert a tojáspiaci szereplők, hogy a baromfi- és a sertéshúsok mellett az étkezési tojás általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését is javasolja a kormánynak. Ha a 27 százalékos áfát a tojásnál is 10 százalék alá lehetne szorítani, megállna az ágazatban zajló leépülési folyamat, a várható fogyasztásnövekedés pedig újra lendületbe hozhatná a termelési kedvet.

Nem is egeszsegtelen a tojas 1

Levélben kérték Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől a tojáspiaci szereplők, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a tojás áfájának csökkentését is javasolja a kormánynak. Az ágazati vállalkozások szerint a forgalmi adót a tojás esetében is 10 százalék alá kellene vinni a mai 27 százalékos szintről.

A levelet a regisztrált tyúkállományok több mint háromnegyedét reprezentáló termelők, illetve tenyésztő cégek, tojáskeltetők, naposcsibe-forgalmazók, jércenevelők és étkezési tojást forgalmazó vállalatok képviselői írták alá. Emellett több olyan cég is csatlakozott a kezdeményezéshez, amely a tojáságazathoz kapcsolódó iparágakban – a technológia-forgalmazásban, a csomagolóanyag-gyártásban és a gyógyszerforgalmazásban – tevékenykedik.

Mint ismert, a kormány képviselői a közelmúltban jelentették be, hogy januártól a baromfi- és a sertéshúsok áfája 27 százalékról 10 százalék alá csökkenhet. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint az adómérséklést azért kellene kiterjeszteni a tojásra is, mert a vállalkozások ebben az ágazatban sincsenek jobb helyzetben, sőt sokuk súlyosabb körülmények között működik.

Az uniós túltermelés miatt az étkezési tojások hazai felvásárlási árai hosszú ideje nyomottak, ezért az állattartók darabonként 6-8 forintos veszteséget kénytelenek elkönyvelni. A termelői árak tojásonként 14-16 forint között mozognak, miközben az önköltség eléri a 20-22 forintot is.

Egyes vállalkozások a magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási árak nyomán arra kényszerültek, hogy felhagyjanak a termeléssel. A fogyasztók ugyanakkor az alacsony termelői árakból keveset érzékelnek, mert azok a kiskereskedelmi árakban nem tükröződnek.

A tojástermelők önerőből nem képesek megoldani a piaci problémákat, ezért lenne rendkívül fontos az áfa csökkentése. A tíz százalék alatti adókulcs ugyanis megállítaná az ágazati leépülési folyamatot, az áfamérséklésből adódó fogyasztásnövekedés pedig újra lendületbe hozhatná a termelési kedvet.

Kapcsolódó cikkeink