A THM-plafon véget vethet a gyorskölcsönöknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 01. 00:01

Sokan egyetértenek abban, hogy elérkezett az idő a magyarországi lakossági hitelezés, ezen belül a fogyasztási hitelek feltételrendszerének szigorítására. Ennek egyik eleme lehet a sokat vitatott THM-plafon bevezetése.

Ez egyik oldalról az ügyfelek védelmét szolgálja, másrészt finomításra szorul, mert a fűnyíró-elv akár nagyobb kárt is okozhat, mint amennyi előnnyel jár. Az intézkedés bevezetésének hatásairól Györfi-Tóth Pétert, a DLA Piper Ügyvédi Iroda partnerét kérdezte a penzcentrum.hu.
A teljes hiteldíj mutató rendszerét egy 1997-es kormányrendelet szabályozza, bevezetésének köszönhetően a hiteltermékek könnyebben összehasonlíthatóvá váltak.
A magyar lakosság eladósodottsága részben a fogyasztási kölcsönök felelőtlen felvételéből fakad. A THM-plafon bevezetése a kölcsönre épülő fogyasztási kedvet hivatott visszavenni, továbbá egyes hiteltermékek visszaszorítására irányul. Várhatóan 2010 nyarán léphet hatályba az erre vonatkozó jogszabály. A THM- plafon egyelőre még nem eleme a szabályozásnak, a korábban felvetett fűnyíró-elvre (ami a mindenkor érvényes jegybanki alapkamat tízszeresében maximálná a THM-et) a piac nem készült fel.
A THM értékét nagyban befolyásolja a hitelösszeg, a futamidő és a törlesztési gyakoriság, így fordulhatnak elő három számjegyű THM-ek olyan éven belüli kölcsönök esetében, amikor a felvett összeg másfélszeresét kell visszafizetni.
Az érvényben lévő alapkamat mellett 65 % lenne a THM-plafon, aminek egyetlen gyorskölcsön-szolgáltató sem képes megfelelni jelenlegi üzleti modellje mellett. A gyorskölcsönök 300 ezres piaca pénzügyi szolgáltató nélkül maradhat. Mivel egyértelmű az igény a gyorsan hozzáférhető, kis összegű, fedezet nélkül nyújtott kölcsönök iránt, ezért valós a veszély, hogy ezek az emberek az uzsorások felé fordulnak – figyelmeztet Györfi-Tóth Péter. Szerinte eltérő képletet vagy magasabb THM plafont kellene alkalmazni az éven belüli kölcsönöknél, mint a hosszú futamidejű termékeknél.
A kereskedelmi bankok egyelőre nem aggódnak a THM-plafon bevezetése miatt, mert úgy vélik, az ő termékeiket nem érinti a korlátozás. 4-4,5 %-os jegybanki alapkamat esetén azonban számos hitelkártya és bizonyos személyi kölcsönök teljes hiteldíj-mutatói is meghaladnák a tízszeres plafont – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink