A TÉSZ-ek sokezer eurótól estek el

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 07. 11:17

Hatéves perben elutasította az Európai Bíróság azt a magyar keresetet, amellyel szerették volna, hogy Brüsszel több támogatási visszatérítést fizessen a magyar zöldség-gyümölcs ágazat termelői szervezeteire. Emlékezetes, hogy Magyarország csaknem kétmillió eurós támogatást kért az Európai Bizottságtól, de csak 1,2 millió eurót akartak fizetni.

gyumolcs2

A 2009 óta húzódó ügy hátterében az áll, hogy az Európai Unió pénzügyi eszközökkel ösztönzi a gyümölcs- és zöldségágazatban a termelői szervezetek létrehozását. Az olyan régiókban, ahol a gyümölcs- és a zöldségtermesztés jelentős, de a termelők szervezettsége alacsony, a tagállamok nemzeti pénzügyi támogatást fizethetnek a termelői szervezetek megerősítésére, a források egy részét pedig az Európai Unió utólag megtérítheti.

A bíróság megállapítása szerint az úgynevezett jóváhagyott támogatás fogalma szükségszerűen magában foglalja a bizottságnak előzetesen bejelentett nemzeti pénzügyi támogatások összegét. Így a bizottságnak megfelelő jogalapja volt ahhoz, hogy az uniós visszatérítést a nemzeti pénzügyi támogatás becsült összege alapján teljesítse. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink