A Tesco utáni második helyen a Lidl és az Aldi az Egyesült Királyságban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 16. 08:55

A Lidl és az Aldi diszkont szupermarketek jelenleg csak a Tesco után a második helyen állnak az Egyesült Királyságban, 16,1%-os részesedéssel a Kantar legfrissebb adatai szerint.

A Tesco jelenleg 26,9%-os piaci részesedéssel rendelkezik az Egyesült Királyságban

A Lidl és az Aldi a brit élelmiszerboltok eladásainak 1,8%-át érte el az augusztus 7-ével végződő négyhetes időszakban, ami éves szinten 2,3 milliárd GBP-os eltolódást jelent a diszkontok felé fordított kiadásokban. Az Egyesült Királyság legnagyobb szupermarketeként a Tesco jelenleg 26,9%-kal rendelkezik az Egyesült Királyság piaci részesedéséből. A következő legnagyobb, a Sainsbury’s a szektor 14,8%-át birtokolja, ami a diszkontkereskedők együttes erőfeszítéseit határozottan a második helyre teszi.

A diszkontokra a hangsúly a megváltozott fogyasztói magatartás nyomán került, mivel a vásárlók egyre többet vásárolnak, hogy megtalálják a legjobb ár-érték arányú termékeket a rohamosan emelkedő infláció és az energiaszámlák mellett. Ha a kettőt szétválasztjuk, az Aldi továbbra is a legnagyobb a két diszkontüzlet közül, 9,1%-os brit piaci részesedéssel, ami mindössze 0,2 százalékponttal marad el a Big 4 élelmiszerbolt Morrisons 9,3%-os részesedésétől.

Eközben a Lidl piaci részesedése 7%-ra nőtt, ami 2017 szeptembere óta a legmagasabb növekedési ütem. A Kantar adatai szerint jelenleg is a leggyorsabban növekvő élelmiszerbolt az Egyesült Királyságban, az elmúlt 12 hétben 17,9%-kal nőtt az eladások száma.

Más szupermarketek is jól teljesítettek, az Asda visszatért a növekedésbe, mivel az eladások 0,2%-kal nőttek, piaci részesedése 13,9%-ra nőtt. A Co-op eladásai 0,4%-kal nőttek, így a piac 6,5%-át szerezte meg, míg Izland részesedése 2,8%-ra nőtt. A Waitrose a piac 4,6%-át birtokolja.

„Az elmúlt hónapban valóban azt láttuk, hogy a kiskereskedők kibővítették és hirdették saját értéktartományukat az üzletben, hogy tükrözzék a keresletet” – mondta Fraser McKevitt, a Kantar kiskereskedelmi és fogyasztói betekintési osztályának vezetője. „A fogyasztók örömmel fogadják a polcokon elérhető különféle választási lehetőségeket, a saját márkás értékű termékek értékesítése pedig ebben a hónapban 19,7%-kal nőtt. Például az ASDA Just Essentials termékcsaládja, amely idén nyáron indult, már a vásárlók kosarának 33%-ában megtalálható.”

Továbbra is nőtt a forgalom az üzletekben, miközben az online vásárlások száma visszaesett, a teljes online részesedés 11,8%-ra esett vissza; a világjárvány kezdeti napjai óta először süllyedt 12% alá. Ennek ellenére Ocado az online élelmiszerbolt 6,2%-kal növelte piaci részesedését, mivel új vásárlókat vonzott a hagyományos demográfiai szegmensen kívül.

Grocery Gazette

Kapcsolódó cikkeink