A Tesco több mint 1000 tonna tököt értékesít a szezonban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 30. 11:20

Ha népszerűségről és a vásárlói igényekről van szó, októberben és novemberben a sütőtököt nem lehet letaszítani a trónjáról. A Tesco a szezonra idén 11 féle, szinte teljes mértékben magyar termelőktől származó, összességében mintegy 1000 tonna tökkel készült. És ha már tökszezon, a Dél-Alföldön termelt halloween tököt is érdemes a Tescóban keresni.

Főzőtök, patisszon, orange sütőtök, darabolt sütőtök, nagydobosi darabolt tök, halloween tök, japán (hokkaido) sütőtök, szürketök, dísztök, muskotály tök és bio sütőtök – a Tescóban is javában tombol a tökszezon. Az áruházlánc a szezon során az orange sütőtökből számít a legnagyobb volumenű értékesítésre: ebből a fajtából 400 tonnás fogyással tervez, amit 180 tonnával a darabolt sütőtök és 120 tonnával a főzőtök követ. Az áruházakban közel 100%-ban magyar termesztésű tököt lehet kapni – külföldről csak a japán sütőtök egy része érkezik, illetve a muskotály tök. A Tesco számára összesen 5 szállítópartner termeszt különböző tökfajtákat, ezek elsősorban a Dél-Alföldről származnak.

A színes választékkal a Tesco és szállítóinak közös célja, hogy a hagyományosabb tökfajták mellett a vásárlók megtalálhassák az igényeiknek és ízlésüknek megfelelő, magas minőségű tök-különlegességeket is. A tök választásánál az elsődleges szempont, hogy mire akarjuk használni: süthetjük, főzhetjük, ehetjük főételként, köretként, salátaként, édességként, faraghatjuk, esetleg főzhetünk belőle levest, lekvárt, chutney-t, vagy kiakaszthatjuk madarak téli ellátmányául is.

A Tesco vásárlói népszerűség szerint jellemzően az alábbi tökfajtákat fogyasztják, a darabolt sütőtök és a nagydobosi darabolt tök ráadásul a Tesco saját márkás szezonális termékeiként szerepelnek a kínálatban:

Orange sütőtök (31%)

Darabolt sütőtök (18%)

Főzőtök (12%)

Nagydobosi darabolt tök (11%)

„Halloween tök” (8%)

A Tescóval együttműködő szállítók közül az egyik legnagyobb a szegedi Mezőker Kft., amely körülbelül 220 tonna tököt szállít értékesítésre és 2004 óta működik együtt a Tescóval. Homokhátság környékén fekvő termőterületeiken összesen négy tökfajta növekszik a Tesco vásárlói számára, köztük a hónap kedvencei: a halloween, a nagydobosi, illetve az orange sütőtök.

„A Tescóval való együttműködésben számunkra az egyik legnagyobb kihívást az áruházlánc nagyon magas minőségi elvárásai jelentik. Ez a fajta kihívás ugyanakkor jót tesz a vállalkozásunknak, hiszen a minőséget garantáló fejlesztésekkel jobban tudunk a piacon is érvényesülni, ami stabilitásunkat és növekedésünket is biztosítja” – mondta el az együttműködésről Hellerné Molnár Márta, a Mezőker Kft. ügyvezető igazgatója. A termelőszervezetként működő vállalkozás vezetője hozzátette: „Mivel a Tesco előtérbe helyezi a magyar termelőket, így mi is ki tudtunk alakítani egy olyan erős termelői bázist, ami a lehető legjobb minőséget szállítja.”

Kapcsolódó cikkeink