A termelő jár pórul a feketézők miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 04. 00:01

A pangó gabonapiacon szinte lubickolnak a feketében dolgozó gabonakereskedők, nem létező külföldi cégek hazai kirendeltségei nevében üzletelve általában az áfát csalják el – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Az eddigieknél is gondosabban kell eljárniuk a terményeiket exportcélra kereskedőknek értékesítő termelőknek. Az utóbbi időkben ugyanis megszaporodtak egyrészt a visszaélések, másrészt az adóhatóság előírásait is pontosan be kell tartani, máskülönben az APEH szankcionálhat.
A termelőktől az árut (gabonát, napraforgót) azzal viszi el sok vevő, hogy uniós tagállamba szállítja azt. Majd az értékesítést követően, csak az APEH áfaellenőrzés során szembesülnek az eladók (termelők) azzal, hogy nem tudják hitelt érdemlően igazolni a kivitel tényét, emiatt az eladókat (termelőket) kötelezi az APEH az áfa befizetésére, és egyúttal pótlékot és bírságot is kiszab.
A problémát a Magyar Agrárkamara jelezte a hatóságoknak , de addig is felhívja a gabona és egyéb mezőgazdasági termelők (eladók) figyelmét, hogy a vevő kiválasztásánál körültekintően járjanak el, és olyan bizonylatokat szerezzenek be, ami biztosítja, hogy nem az eladón hajtják be végül az áfát és a büntetéseket – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink